Obyvatelům Benátek nad Jizerou se nelíbí výroba brusných kotoučů pomocí naftalenu

11. září 2012

Petici proti zavádění výroby brusných kotoučů pomocí naftalenu v Benátkách nad Jizerou už podepsalo více než 800 občanů. Její iniciátoři ji předali zdejším zastupitelům.

Svůj nesouhlas s výrobou chtějí vyjádřit i na veřejném projednávání k této problematice. Projednávání se uskuteční ve středu 12. září odpoledne v sále benátecké Záložny.

Většina oslovených lidí ve městě přitom ani nevěděla, že se něco podobného chystá. Město projednávalo záměr na červnovém zastupitelstvu a zamítlo ho o jeden hlas. „Je potřeba, aby se lidé seznámili se všemi náležitostmi. Tady se jedná o to, aby koncentrace, které by tam eventuálně byly, neškodily zdraví a zápach naftalenu neobtěžoval okolí,“ říká benátecký starosta Jaroslav Král z ODS , který se sám na projekt dívá s dlouhodobou strategií pro město.

Zastupitelé se byli podívat také v Rakousku na podobnou výrobu: „Podle tamního starosty nejsou se zápachem žádné problémy, i když je v tamním závodě několikanásobně vyšší produkce, než s kterou se počítá v Benátkách.“

Své nesouhlasné stanovisko k projektu vyjádřila Arnika. „Udivuje nás, že se v novém provozu uvažuje s využitím naftalenu. Jde o látku, která se může v dohledné době dostat mezi látky zakázané podle nařízení REACH. Je vysoce nebezpečná pro vodní organismy a poškozuje hormonální systém člověka. Právě možnost úniků do vody je v případě Benátek nad Jizerou asi nejožehavější,“ upozorňuje Jindřich Petrlík ze sdružení Arnika.

Jak ale připomněl starosta Jaroslav Král, nebude do nekonečna Škoda Auto živit celý okres a přijdou doby, kdy budou pracovní místa v jiných oborech vzácné. Výroba kotoučů s keramickým pojivem přitom kvůli nedostatečné poptávce pomalu klesá. „Chtěl jsem osobně povolit roční zkušební provoz s tím, že by se monitorovala situace meteorologickou stanicí. Pachové vjemy by posuzovaly školy a školky. Po době jednoho roku se vydává tzv. integrované povolení na technologii, které je nutné k povolení projektu a v případě jeho nevydání by se vše zastavilo,“ dodal k celé věci benátecký starosta.

Organizátoři petice upozorňují zejména na toxický naftalen, který se u nás v minulosti využíval například proti molům. „Máme obavy z možných úniků látky do okolí, ať už při možné havárii, nebo za běžného provozu. Domnívám se jako občan, že je to pro město a životní prostředí velké riziko,“ uvedl Jan Vitoušek.

Rakouská firma předložila při získávání povolení dokumentaci na výrobu porézních kotoučů. V zjišťovacím šetření bylo stanoveno, že je nutné posouzení vlivu na životní prostřední „Po obdržení všech stanovisek se bude konat veřejné projednávání a po jeho skončení vydá Krajský úřad Středočeského kraje na základě všech podkladů své stanovisko. V případě kladného vyjádření chceme pokračovat v dalších krocích nutných pro zahájení zkušebního provozu,“ řekl zástupce firmy Pavel Richter.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio