Ochránci přírody na Benešovsku zachraňují ropuchy i kuňky

8. duben 2018

Jarní sluníčko už vylákalo ze zimovišť obojživelníky a ti začali putovat za rozmnožováním. Aby jejich cesta neskončila na silnici pod auty, jsou na desítkách míst u silnic zábrany. Ty žáby zastaví a ochránci přírody pak živočichy přenášejí do bezpečí. Nově jsou letos zábrany taky u obce Tisem na Benešovsku.

„Chtěla jsem trochu přispět k záchraně těchto krásných zvířátek. To člověk nelituje, že musí ráno vstávat dřív,“ říká jedna z dobrovolnic Hana Pánková, která tam pomáhá.

Ochránci přírody si zapisují do sešitu jaké druhy a kolik žab přenesou. Na seznamu zatím mají například kuňky, ropuchy, čolka nebo skokana hnědého.

Lokalita u obce Tisem je už devátá, kde ochránci přírody žábám pomáhají. „Měli jsme informace, že tu každoročně dochází k velkým ztrátám na životech žab. Je tu frekventovaná silnice, takže tu zachráníme i tisíce žab,“ potvrzuje ochránce přírody Petr Švinger.

Zábrany u silnic jsou ze síťoviny a zhruba po 20 metrech jsou u nich zahrabané kbelíky, kam žáby spadnou a ochránci přírody je pak přenesou přes silnici.

Záchrana žab na Benešovsku
Záchrana žab na Benešovsku
autor: haj
Spustit audio