Odposlechy v kauze Rath jsou platné, rozhodl Nejvyšší soud

7. červen 2017

Nejvyšší soud vyhověl stížnosti ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) a konstatoval, že Vrchní soud smazáním odposlechů v kauze Rath porušil zákon. Verdikt napjatě očekávali nejen aktéři korupčního případu, ale také odborná veřejnost. Ovlivní totiž praxi při nasazování odposlechů.

Nejvyšší soud začal stížnost ministra Roberta Pelikána (ANO) projednávat minulý týden. Ministr nesouhlasí s tím, že Vrchní soud v Praze kvůli výhradám k odůvodnění odposlechů zrušil verdikt nad Rathem a dalšími deseti lidmi.

Rath hned během prvního dne namítl podjatost senátu ve složení Vladimír Veselý, Jan Engelmann a Ivo Kouřil. Obává se, že senát pod tlakem prezidenta Miloše Zemana a ministra spravedlnosti nemusel rozhodovat nezávisle a svobodně.

Zhuba po hodině a půl ukončil soud jednání. Bývalý středočeský hretman Rath pak obklopen novináři uvedl, že se vracíme do 50. let. Plánuje se obrátit na Ústavní soud. Je nicméně smířen s tím, že nastoupí do vězení. "Síla proti mně je obrovská a zakázka byla jasná," řekl po jednání Nejvyššího soudu.

autoři: ogo , red
Spustit audio