Odstraňování zřícené lávky začne na Císařském ostrově

5. prosinec 2017

Zaměstnanci společnosti Strabag začnou zřícenou lávku do Troje demontovat nejdříve na Císařském ostrově. Poté se přesunou na trojský břeh. Novinářům to dnes řekl zástupce firmy Karel Frankota. Demontáž by měla trvat zhruba 13 dní, záležet bude ale na požadavcích soudního znalce a policie. Náklady mají být do deseti milionů korun. Staveniště firmě předala Technická správa komunikací (TSK) v pondělí odpoledne. Lávka se zřítila v sobotu a zraněni byli čtyři lidé.

„Začneme na Císařském ostrově stabilizací pilíře, který je nakloněn směrem k podpěře jedna. Po stabilizaci pilíře, na kterém jsou zavěšeny zbytky nosné konstrukce, začneme lávku postupně rozebírat. Nejdřív sundáme část, která je zlomená u hlavy pilíře směrem k vodě. Potom sundáme část zlomenou směrem k opěře jedna," popsal postup Frankota.

Zlomené části firma odstraní tak, že pod ně nahrne zeminu, na kterou je spustí. Jakmile je odveze, začne s demontáží pilíře. Následně dělníci vyndají kus lávky, který leží na břehu ostrova a zasahuje i do vody. Po vytažení díly převezou na parkoviště vedle betonárky v Troji, kde je bude zkoumat znalec.

Po skončení prací na ostrově se firma přesune na protější břeh. Také tam nejdříve stabilizuje pilíř, který je nakloněn směrem do Troje. Postup demontáže bude stejný jako na ostrově. Na trojské straně budou práce náročnější, neboť ve Vltavě tam leží větší kus zřícené lávky.

Práce na levém břehu by mohly být hotovy do konce týdne a demontáž na trojské straně by podle Frankoty mohla začít v příštím týdnu. Na práce bude dohlížet soudní znalec a policie, kteří je podle potřeby mohou kdykoliv přerušit.

Lávka v Troji se zřítila v sobotu po 13. hodině. Ze čtyř zraněných jsou dva lidé zraněni vážně. Praha teď chystá kontroly a uzavírky některých mostů i lávek pro pěší, mezi nimi jsou například lávka přes Berounku v Radotíně nebo lávky pro pěší na železničním mostě mezi Podskalím a Smíchovem. Na místě zřícené lávky by mohl plout přívoz a vznikne tam provizorní přemostění.

Hlavní město daruje čtyřem zraněným ze zřícené trojské lávky po 50.000 korunách. Rozhodli o tom pražští radní. Není to odškodné za zdravotní újmy, to bude město řešit po prošetření nehody.

zdroj: ČTK
Spustit audio