Olbramovice už 30 let čekají na obchvat. Další termín je polovina příštího roku

7. listopad 2017

Skoro 20 tisíc aut projede denně centrem Olbramovic na Benešovsku. O obchvatu obce, která je na hlavním silničním tahu Praha - Tábor, se mluví téměř 30 let. Příští rok chce Ředitelství silnic a dálnic stavbu konečně zahájit.

Rušná silnice doslova půlí Olbramovice na Benešovsku. Například děti ji musí přecházet několikrát za den, třeba při cestě do školy nebo do jídelny.

„Je to tady hrozně nebezpečné. Zastavíme auta a ty, co jedou za nimi, musí brzdit tak, že slyšíte pískat gumy. Někdy je to skutečně o fous, auto vám projede deset centimetrů od nohy,″ říká strážník František Páv.

Situace se podle ředitelky školy Věry Kutišové navíc s nárůstem dopravy každý rok zhoršuje. Děti mají kvůli nebezpečnmu přecházení speciální dopravní výchovu a školí se i učitelé, protože každý den s dětmi chodí přes silnici do jídelny, nebo na tělocvik.

Ředitelství silnic a dálnic má statistiku, podle které projede Olbramovicemi 20 tisíc aut denně a obchvat je nutný. Jeho stavba v poslední době vázla na posudku vlivu stavby na životní prostředí a kvůli vyvlastnění pozemku. To se už podle vyvlastňovacího úředníka ve Voticích Miroslava Nováka blíží ke konci. „Zbývají už jen dvě poslední rozhodnutí a pak už nebude vydání stavebního povolení nic bránit,″ tvrdí.

ŘSD chce začít stavět v první polovině příštího roku. Rozpočet na akci je přes 500 milionů korun. Bývalý starosta Olbramovic Pavel Pohunek je ale trochu skeptický, protože příslib započetí stavby zažil mnohokrát.

autor: haj
Spustit audio