Oprava mostu přes Želivku se opět odkládá, tentokrát kvůli penězům

30. duben 2016

Už loni středočeští silničáři tvrdili, že oprava mostu přes přehradu Švihov - Želivka je nevyhnutelná. Na konci srpna vybrali firmu, která ji měla provést. Protože by se ale rekonstrukce nestihla do mrazů, práce měly začít až na jaře. Teď na ni ale nejsou peníze.

„Most je na sedmiškálové stupnici na čísle šest, což je druhý nejhorší stav. Most už skutečně neodpovídá požadovanému stavu a rekonstrukce by neměla být oddalována,″ říká Stanislav Pohunek z krajské správy a údržby silnic.

Středočeští silničáři se snaží spolu s vedením kraje sehnat na opravu peníze z dotací. Miliony, které měli k dispozici loni, se musely vyčerpat do konce roku, a tak se prostavěly jinde.

Hejtman kraje Miloš Petera z ČSSD je přesvědčený, že dotace i letos vyjde. „Máme přislíbeny tři miliardy a tři sta milionů korun, takže stačí jen zažádat o dotaci. Pokud to dobře půjde, v druhé polovině roku, to znamená na podzim by se mohlo začít,″ věří hejtman.

Tak může nastat stejná situace jako loni, kdy firma nechtěla začít, protože by nestihla práce do mrazů. Zatímco hejtman mluví o tom, že by se mohly najít technologie, které by se daly využít i v zimě, mostař Stanislav Pohunek to popírá.

Navíc argumentuje, že by pak rekonstrukce netrvala šest měsíců, ale se zimní přestávkou přibližně deset měsíců. A to by určitě vadilo řidičům, kteří po uzavření mostu budou muset jezdit téměř třicetikilometrovou objížďkou.

autor: haj
Spustit audio