Ostře sledované vlaky se po padesáti letech vrátily na nádraží Loděnice

7. září 2016

Padesátiny slavného oscarového filmu Ostře sledované vlaky si jeho tvůrci připomněli na nádraží v Loděnici u Berouna. Právě tady filmaři v roce 1966 natočili většinu scén. Připomínat to teď bude i pamětní deska na budově nádraží.

„Je to zcela výjimečné místo. Viděli jsme spoustu jiných, ale tohle je bezkonkurenční pro jeho nádhernou intimitu, která je dána přírodní sevřeností vysokou strání. A ty stromy tady snad ještě pamatují to naše natáčení,″ vysvětluje kameraman Jaromír Šofr, proč si právě nádraží v Loděnici pro natáčení vybrali.

Pracovní prostředí železniční stanice natáčel tým rovněž v Loděnici. „Bylo funkční, dokonce naprosto dokonalý. Prostě poetické prostředí se spoustou hlásičů, strojů, strojků, signalizátorů, blikátek, to celé jako hrací skříň,″ dodává.

Jako na krásný zážitek vzpomíná na natáčení Ostře sledovaných vlaků i hlavní představitel ve filmu - Václav Neckář v roli Miloše Hrmy. „Tu novelku jsem za noc zhltnul za jedinou noc, jak se mi líbila. A to jsem netušil, že za dva měsíce mě pozvou na natáčení,″ vzpomíná.

„Já jsem to tady zažil, můj otec dělal na nádraží přednostu. Dokonce jsem ve filmu účinkoval, vozil jsem Brodského v drezínce. Bylo to bezvadný,″ říká Jiří Cajthaml z Loděnice.

Na slavnou scénu, kdy výpravčí Hubička razítkoval kyprý zadeček telegrafistky Zdeničky Svaté, vzpomíná i její aktér Josef Somr. „Některé samostatné detaily si natočil pan režisér Menzel sám a já mu to ze srdce přál,″ laškuje herec i dnes.

Režisér Jiří Menzl tvrdí, že s takovým ohlasem, který vrcholil udělením americké filmové ceny Oscar, nepočítal. „Naším cílem bylo natočit to tak, aby nás nechali dělat další film. To je všechno,″ říká Jiří Menzel půl století po natáčení.

autor: jas
Spustit audio