Osudy středočeských hokejových klubů byly v loňském roce různé

3. leden 2015

Extraligový pád Kladna, naopak vzestup Mladé Boleslavi, pokračující benátecká spolupráce s Libercem a konec Berounských Medvědů. Ve znamení těchto událostí se nesl hokejový rok 2014 ve Středočeském kraji. Malé ohlédnutí vám nabízíme právě teď.

Ještě před startem sezóny 2013/2014 prezident kladenských Rytířů Jaromír Jágr prohlašoval, že tým bude bojovat o titul. O to víc musel být zklamaný v okamžiku, kdy Kladno muselo spolknout hned několik hořkých pilulek po sobě.

Účast ve skupině o udržení, baráž a pád do první ligy. V ní Rytíři polovinu soutěže odehráli, kvůli rekonstrukci zimního stadionu, na ledových plochách soupeřů.

Jaromír Jágr se dokonce před odletem do zámoří postavil na střídačku jako jeden z trenérů.

„Pokud jsi hráč, tak máš daleko větší šanci vývoj utkání ovlivnit. Raději bych byl hráč, trenér toho moc nezmůže.“ Kladenští ovšem velmi záhy pochopili, že návrat zpět nebude snadnou záležitostí.

„Je to sice první liga, ale jsou to farmy extraligových týmů. Je tady spousta hráčů, kteří jsou na úrovni extraligy,“ konstatoval majitel kladenských Rytířů Jaromír Jágr.

Po návratu na vlastní led Rytíři začali v tabulce stoupat a probojovali se do horních pater tabulky.

Bruslaři z Mladé Boleslavi právě v první lize válčili poslední dva roky. Loni základní část vyhráli s devatenáctibodovým náskokem před Olomoucí.

Z loňské hokejové baráže

Oba celky také postoupily do baráže o extraligu a k překvapení hokejových odborníků konfrontaci s Kladnem a Chomutovem proměnily v účast mezi domácí elitou.

V ní mladoboleslavští hokejisté překvapili dobrým startem. Pohybovali se v horní části tabulky, jenže pomalu jim docházel dech a bojují o to, aby se po základní části vyhnuli bojům o setrvání v extralize. Navíc řešili jeden podstatný problém.

Mužstvo v Tipsportextralize hraje a získává většinu bodů venku, ne před domácím publikem. Co si o tom myslel jeden z trenérů Marian Jelínek?

„Je to v efektivitě. Ve všech domácích zápasech jsme soupeře přestříleli, takže v tom bude zakopaný pes.“

Hokejisté Benátek v Liberci i trénují

Benátky nad Jizerou startují v první lize jako farma extraligového Liberce. V sezóně 2013/2014 si Středočeši zajistili účast v play-off, kde zle potrápili právě svého největšího soka z Mladé Boleslavi.

Letos benátečtí zahájili už sedmý rok spolupráce se severočeským klubem. Opět s jediným přáním - zahrát si vyřazovací část. Tomuto kroku podřídili i přípravu.

Vše včetně předzápasového rozbruslení se děje pod Ještědem. V Benátkách příznivci vidí jen mistrovská utkání.

„Není s tím žádný problém. Benátky jsou sportovním městem a každý chápe, že je pro kluky lepší po zápase jít rovnou spát, než jet z Benátek 70 kilometrů domů,“ vysvětlil klubový manažer Bartoloměj Salanský. Na osmičku nejlepších ovšem benátečtí ztrácí.

V Berouně chyběly finance a hokej skončil

Naopak na loňský rok nebudou určitě v dobrém vzpomínat příznivci Berounských Medvědů. Klub byl založen v roce 1933, jenže v roce 2014 poprvé v historii samostatné první české hokejové ligy sestoupil.

Chybějící finanční prostředky klubu přinesly další ránu. V září byli Medvědi na zasedání svazu vyloučeni z druhé ligy kvůli neuhrazeným dluhům. Klub navíc v průběhu rozehraného mistrovského ročníku odstoupil z juniorské ligy.

autoři: ppe , Vojtěch Bureš
Spustit audio