Pacienti z Kladrub opět pokořili kanál La Manche. Přeplavali ho už pojedenácté

8. leden 2016

Bazén Rehabilitačního ústavu v Kladrubech na Benešovsku byl od časných ranních hodin plný pacientů a jejich přátel. Jeden po druhém skákali do třiceti stupňů teplé vody, aby společně zdolali vzdálenost známého kanálu mezi Velkou Británií a Francií. První z téměř 34 kilometrů začali ukrajovat ve tři hodiny ráno.

Novoroční kladrubský La Manche se letos konal už pojedenácté. Tradičně ho zahájil herec Petr Novotný, který služeb rehabilitačního ústavu využíval poté, co se léčil z náhlého ochrnutí způsobeného tzv. nilskou horečkou. Na zdejší pobyt nedá dopusti, do zařízení se i několikrát ročně vrací, aby pacienty i personál podpořil. A není sám.

„Poprvé jsem tady byl čtyři měsíce a potom další měsíc a půl,″ říká bývalý pacient Pavel Šíp, který se do Kladrub dostal po pádu ze žebříku. Připouští, že vyrovnat se se zraněním, kvůli němuž se ocitnete na invalidním vozíku, je těžké. „Chce to hodně sebezapření a říct si, že musím,″ dodává.

V Kladrubech tradičně vládla skvělá atmosféra. Už od třetí hodiny ranní tu hrála hudba, lidé zpívali a tančili, včetně těch na vozíku. „Plaveme průměrnou rychlostí dva kilometry za hodinu, přibližně stejně rychle jako Hrabyně," hlásila hodinu před polednem za organizátory Štěpánka Foxová.

I když se měří, za jak dlouho pacienti pomyslný La Manche přeplavou, čas není rozhodující. Důležitější jsou zážitky, společný cíl a radost, kterou společně prožívají.

autor: haj
Spustit audio