Pandy by podle primátorky korunovaly úspěchy pražské zoo

18. květen 2017

Pražská primátorka Adriana Krnáčová se obrátila na prezidenta Miloše Zemana, aby v Číně požádal o dvě pandy velké do zoologické zahrady v Troji. Půjčování ohrožených zvířat z nejlidnatější země světa provázejí vždy dlouhá diplomatická jednání. Prezidentův mluvčí zatím nepotvrdil, jestli o tom český a čínský prezident mluvili.

Praha si od černobílých medvědů slibuje vyšší návštěvnost zahrady. Magistrát už schválil peníze na stavbu pavilonu. V zájmu získání zvířete taky podepsal dohody o spolupráci se dvěma čínskými městy. V případě Pekingu zastupitelé schválili taky opozicí kritizovanou doložku, podle které česká metropole uznává politiku jedné Číny.

„Panda je nástrojem politické hry Číny už desítky let. A právě proto, že pandy Čína používá jako politický nástroj, bychom měli vícekrát uvážit, jestli je potřebujeme. A já jsem přesvědčený, že nepotřebujeme,“ namítá pražský opoziční zastupitel Václav Novotný z TOP 09.

Panda patří k ohroženým druhům a není na prodej. Od Číny si ji Praha může pouze zapůjčit. Bez podpory magistrátu by svůj plán zoologická zahrada uskutečnila jen těžko. Pronájem pandy není zrovna levný. Čína kvůli rozmnožování půjčuje celý pár a za ten si podle smluv jiných zoologických zahrad účtuje kolem 24 milionů korun ročně. Podpora města je důležitá ale také proto, že pandy budou potřebovat vlastní pavilon. Peníze na něj půjdou z rozpočtu města.

Další problém, který bude muset zahrada kvůli pandám řešit, je dovážení nebo pěstování bambusu. Tato rostlina totiž tvoří 99 % pandího jídelníčku. „Na jedince je potřeba asi 50 kilogramů bambusu na den, což je opravdu hodně. V Evropě se to řeší tak, že se kupuje z plantáží ve Francii, a pak se dováží do míst, kde se pandy chovají. Myslím si, že u nás by to mohlo být zajímavé třeba pro nějakého zemědělce na jižní Moravě,“ říká ředitel trojské zahrady Miroslav Bobek.

Peking má ve světě medvědů desítky. Všechna mláďata, která se zapůjčeným pandám narodí, ale patří Číně a musí se zemi vrátit. „Je to taková korunovace úspěchu, mít pandu, protože všechny velké zoologické zahrady v Evropě ji mají. Jak Vídeň, tak Berlín,“ říká Adriana Krnáčová. Přírůstek do pražské zoo by podle ní nejspíš pocházel ze zoologické zahrady v Pekingu.

autor: Filip Titlbach
Spustit audio

Více z pořadu