Pervitin, tlumicí léky i marihuana. Policie stíhá další lidi kvůli pašování drog do věznice Bytíz

15. červen 2017

Policisté letos podnikli už třetí a zatím největší razii kvůli pašování drog do příbramské věznice. Jejím výsledkem je 22 obviněných, z toho 12 vězňů. Hrozí jim až desetileté vězení, sdělila ve čtvrtek mluvčí příbramské policie Monika Schindlová. Při předchozích dvou zátazích kriminalisté obvinili 17 a 21 lidí.

Poslední akce se uskutečnila v úterý. Policisté ve spolupráci s vězeňskou službou zadrželi 22 lidí ve věku 21 až 63 let, kromě vězňů šlo o jejich příbuzné, kamarády a známé.

Podle Schindlové pašovali do bytízské věznice léčiva, pervitin a marihuanu. Při šesti domovních prohlídkách policisté zabavili varnu, léky, konopí a injekční stříkačky.

Pět hlavních organizátorů z řad vězňů úkolovalo podle mluvčí ostatní členy skupiny, kteří na svobodě nelegálně obstarávali návykové látky. Předávali je odsouzeným na venkovním pracovišti. Vězni je poté pronášeli dovnitř, například v tělních dutinách.

„Drogy užili pro vlastní potřebu nebo je distribuovali mezi ostatní vězně, z prodeje měli finanční prospěch nebo je měnili za tabák a kávu," uvedla Schindlová. V jednom případě pracovníci věznice také zadrželi poštovní zásilku se stovkou tlumicích léků.První razii v příbramské věznici policisté provedli v únoru, další v dubnu. Podle Schindlové spočívá unikátnost těchto tří akcí v úzké spolupráci policie a vězeňské služby.

„Byla využita zákonná oprávnění obou stran, což se ukázalo jako velmi efektivní," dodala. Mluvčí příbramského okresního soudu Miloslav Boudník řekl, že soud se žádnou z letošních pašeráckých kauz zatím nezačal zabývat.

V minulosti dozorci v bytízské věznici objevili například pervitin v sáčcích s bonbony nebo drogy v tužce, spodním prádle či tepelně zpracovaném mase. Ukryty byly i v papírovém přání, v krabicích od pracího prášku, tubách od zubní pasty, v pleťovém krému nebo v sušenkách. Před soud se už v minulosti dostal případ lidí, kteří drogy vězňům předávali při návštěvách nebo je přehazovali přes plot věznice v ponožce ovinuté lepicí páskou.

autor: Kateřina Havránková | zdroj: ČTK
Spustit audio