Pět dní bez vody. Na východě Prahy a části středních Čech začíná rozsáhlá oprava

24. srpen 2016

Vodu z kohoutku si od čtvrtka do pondělního večera nepustí několik městských částí ve východní části Prahy a přilehlých středočeských obcí. Plánovaná odstávka se dotke přibližně 17 tisíc domácností.

Bez vody se ocitnou obyvatelé Hostavic, Běchovic, Dolních Počernic, Klánovic, Kolodějí a Újezdu nad Lesy. Výluka se ale dotkne i odběratelů mimo Prahu, například v Šestajovicích nebo Dobročovicích.

Vodohospodáři budou opravovat páteřní přivaděč, který přes Běchovice zásobuje celou východní oblast Prahy a jejího okolí. Po opravě bude nutné propláchnout vodovodní řady, odebrat vzorky a taky provést jejich rozbory.

V Praze půjde o jednu z nejrozsáhlejších oprav letošního roku.

Vedení Úval se společně s vodohospodáři podařilo zprovoznit propojení mezi škvoreckým a úvalským vodovodním řadem, takže Radlické čtvrti by se plánovaná odstávka vody neměla dotknout.

„Díky znalostem a zkušenostem našich techniků se tak podaří zajistit zásobování nejen úvalské Radlické čtvrti, ale voda z úvalského řadu bude přes vodojem Jih a škvorecký řad dovedena i do řady okolních obcí – Tuklat, Tlustovous, Břežan I a Břežan II a především do Škvorce. Díky zprovoznění propojky tak do budoucna můžeme eliminovat i případné odstávky vody z Káraného, kdy by se pak naopak do Úval čerpala voda z Želivky,″ vysvětluje na svém webu vedení Úval.

Pracovníci vodovodů doporučují natočit si přiměřené zásoby dopředu a s vodou pak během výluky zbytečně neplýtvat. V ulicích bude zároveň rozmístěno 50 cisteren, u pojízdných cisteren si zájemci vyzvednou i balenou vodu.

autoři: jum , Zuzana Černá Vlčková
Spustit audio