Po přepočtení hlasů se změní obsazení sněmovny. Bendla nahradí Kupka

19. listopad 2017

Martin Kupka získal poslanecký mandát za ODS. Zjistil to Nejvyšší správní soud, který v neděli projednal stížnost na výsledek sněmovních voleb ve Středočeském kraji. Tu podal tamní volič. Úředníci soudu proto poslední týden přepočítávali hlasy téměř z poloviny kraje. Ukázalo se, že členové volebních komisí skutečně chybovali, a to celkem v asi 160 okrscích z 915 kontrolovaných.

Starosta obce Líbeznice Martin Kupka, kterému původně chybělo asi 100 hlasů k zisku mandátu poslance za ODS, měl ve všech okresech nezapočtené hlasy. Soud při přepočítávání preferenčních hlasů zjistil, že Kupka poslanecký mandát získal. Díky kroužkům nahradí Petra Bendla. Rozložení sil ve sněmovně se rozhodnutím soudu nezmění.

Soud zkontroloval preferenční hlasy na základě podnětu Tomáše Nováka z Prahy, který volil ve Středočeském kraji díky voličskému průkazu. Po volbách zjistil, že v daném okrsku není jeho preferenční hlas pro Kupku zohledněn.

Správní soud dál zjistil, že u více než 2000 volebních lístků byly špatně započítány preferenční hlasy. V mnoha okrscích komise při sčítání neotáčela volební lístky na rubovou stranu a preferenční hlasy pro kandidáty na spodních příčkách kandidátek jednoduše nezapočítala.

V některých okresech Středočeského kraje došlo ke změnám výsledků často o desítky. Třeba v okrese Benešov se počty získaných preferenčních hlasů měnily v 25 okrscích. V okrese Praha-západ získali při volbách čelní kandidáti ODS o 270 hlasů méně, v okrese Mělník o 140 hlasů méně.

Jednání se účastnili i zástupci Státní volební komise. Jejich člen Václav Henych v úvodu soudu uvedl, že chybovost pravděpodobně existuje, s tak velkými problémy jako v letošním roce se ale zatím nesetkal. Na volby přitom dohlíží od 90. let.

Součástí instrukcí pro okrskové volební komise je i manuál, který chronologicky popisuje, co mají její členové od uzavření místnosti dělat, jak správně postupovat při sčítání. Přesto podle zjištění úředníků Nejvyššího správního soudu byla volební dokumentace z mnoha míst špatně zapečetěná.

Nesrovnalostí si všimli datoví novináři

Na podezřele vysoké preferenční hlasy jako první upozornili datoví novináři Českého rozhlasu. Konkrétně si nesrovnalostí všimli v jednom z okrsků v Praze-Slivenci, další podezřelá data zaznamenali i v Plzni a Ostravě.

autor: Alžběta Nečasová | zdroj: ČTK
Spustit audio