Po sto letech opět na světle. Farníci uvidí vzácné fresky, které objevili díky kronice

6. říjen 2015

V gotickém kostele svatého Martina v Sedlčanech na Příbramsku se dnes poprvé oficálně představí vzácné fresky, které jsou podle odhadů až ze 14. století. Farníci se o nich dozvěděli loni úplnou náhodou.

Když loni farníci kostela sv. Martina v Sedlčanech pročítali kostelní kroniky, našli v nich zajímavý zápis z roku 1913. Tehdejší farář v něm popisoval vzácné fresky.

Kroniku dostala do rukou i současná restaurátorka maleb Theodora Popová, která následně udělala v kostele sondy a fresky našla. „Byly zaznamenány stopy po gotické malbě, po malbě barokní, pozdně barokní. V roce 1913 se rozhodovalo, co s tím dál. Nakonec tu malbu velmi šetrně zamalovali zpět,″ říká restaurátorka. Na své znovuobjevení tak fresky čekaly více než sto let.

Na obnovu se složilo město, podnikatelé i obyvatelé

V létě začali restaurátoři opatrně sundavat nánosy dalších maleb a fresky postupně odhalili. Hlavním motivem je klanění tří králů. Freska má přibližně 8 x 3 metry, takže je poměrně velká.

Očištěné fresky zůstanou v centru pozornosti restaurátorů až do konce listopadu. „Ještě musíme barevnou vrstvu zafixovat, konsolidovat a teprve potom ji můžeme odmývat. Tím dostane vyšší barevnost, takže ji budeme lépe číst," doplnila Popová.

Obnova fresek bude stát asi půl milionu korun. Dvě stě tisíc z této částky zaplatilo město, zbytek peněz se podařilo sehnat díky podnikatelům a obyvatelům Sedlčan.

autor: haj
Spustit audio