Počasí láká k vodě. Většina středočeských koupališť je podle hygieniků v pořádku

1. červenec 2016

Většina středočeských koupališť a vodních ploch, určených ke koupání, je podle hygieniků v pořádku. Kvalitu vody v našem kraji měří na 37 místech. Většinou to jsou městská koupaliště a samozřejmě také rybníky. Výsledky rozborů zveřejňují na webových stránkách hygienické stanice.

Podle výsledků měření odborníci přiřazují k jednotlivým místům tzv. smajlíky. Z celkového počtu kontrolovaných koupališť je v současné době modrý usmívající se obličej u 25. To znamená, že voda tam je bez chyby.

Na třech místech hygienici ještě neměřili, protože koupaliště jsou mimo provoz. U zbývající devíti se ale objevil nějaký problém. Jedná se například o písník u Bakova nad Jizerou, Proboštská jezera nedaleko Staré Boleslavi nebo vodní nádrž Orlík, kde byla naměřená zhoršená kvalita vody. Odborníci proto doporučují se po koupání v takové vodě osprchovat.

Některá středočeská koupaliště jsou ale navzdory příznivému počasí zavřená. Jedna se například o kutnohorskou letní plovárnu. Otevření letních bazénů momentálně brání demolice budov v sousedním areálu kvůli stavbě nové sportovní haly. Na střeše jedné z demolovaných budov je totiž nebezpečný azbest.

autor: duch
Spustit audio