Podle medvěda a kmene Alutiiqů. Škoda potvrdila, že nové SUV bude Kodiaq

Nové SUV od Škody Auto se bude jmenovat Kodiaq. Automobilka to potvrdila v tiskové zprávě. Sedmimístné terénní auto získalo název podle medvěda žijícího na stejnojmenném ostrově u pobřeží Aljašky. Psaná podoba je odvozena z jazyka původních obyvatel z kmene Alutiiqů. Na autosalonu v Ženevě ho Škoda představila ještě jako koncept Vision S.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škoda Vision S - vedení VW obdivuje kola

Škoda Vision S - vedení VW obdivuje kola | Foto: Jan Říha

Pro každou automobilku, nejen pro Škodu, je důležité, aby jméno dobře znělo a lidem se líbilo. Písmeno „q“ na konci je podle mluvčího Jakuba Velena odkaz na jazyk původních obyvatel ostrova a automobilka jím chtěla docílit nezaměnitelnosti.

Pro výrobce jsou názvy aut velmi citlivé téma. Přesný klíč žádný neprozradí. Martin Peleška z Toyoty Českému rozhlasu řekl, že nejprve se novému autu říká kódem:

„Začne žít svůj život s nějakým kódovým označením – 560 A, 323 B. A to je řeč, kterou mezi sebou používají vývojáři, technici.“

Mluvčí Škody Jakub Velen sdělil, že ke každému vozu je vždy několik návrhů. Protože se škodovky vyvážejí do celého světa, tak než vůbec vyberou ten správný název, musí jeho význam ověřit v různých státech.

„Abychom se vyvarovaly například tomu, že to jméno bude v nějakém jazyce hanlivě využíváno nebo bude mít třeba jiný význam, než bychom byli schopni domyslet,“ vysvětlil s tím, že na jménu Kodiaq ve Škodě pracovala desítka zaměstnanců.

Nové SUV Škoda Auto odhalí ve druhé polovině letošního roku.

msk, Luděk Hubáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme