Podvodníci mají nový trik. Zpráva láká na slevový kupon pro nákup v supermarketu

3. červen 2017

Podvodníci v Česku šíří přes mobilní aplikaci WhatsApp nebezpečnou zprávu. Tváří se jako výzva k získání slevového kupon na nákupy v obchodních řetězcích v hodnotě 2,5 tisíce korun. Po kliknutí na odkaz ale hrozí, že si stáhnete virus nebo vám budou odečítány peníze za placené SMS.

Kdo klikne na odkaz slibující kupon na nákupy, může si podle IT specialisty Jiřího Nápravníka stáhnout škodlivý software.

„Záleží na tom, jaký má prohlížeč. Pokud má ale třeba prohlížeč nebo operační program s nějakou chybou a ta stránka ji zneužívá, tak se k němu přes tu chybu může dostat nějaký škodlivý program," popsal Radiožurnálu Nápravník.

Podvodné zprávy

Aplikace vede k objednání zpoplatněných SMS zpráv. Uživatel tak může přijít až o tisíce korun. Pro šíření zpráv zneužili podvodníci jména nejméně dvou obchodních řetězců, které působí v České republice. Jde o Tesco a Albert.

Obě společnosti se od šíření této zprávy distancovaly na sociálních sítích s tím, že jde o podvod. „Jedná se o podvod a s naší společností to nemá nic společného," uvedla na svém facebookovém profilu společnost Albert.

„Nevěnujte takovýmto zprávám pozornost, neklikejte na odkaz a uživatele zablokujte," uvedlo na facebookovém profilu Tesco.

autoři: mkk , red
Spustit audio