Podvyživení koně z Jankova se zotavují na městských pastvinách Votic

30. březen 2017

Osmdesát koní z Jankova na Benešovsku, o které se podle zjištění veterinární správy jejich majitel dostatečně nestaral, má nový domov na pastvinách města Votice. Právě to se teď musí společně s dobrovolníky a veterináři o zvířata postarat. Náklady pak bude po chovateli vymáhat.

Vyhublá zvířata už prošla důkladnější prohlídkou veterinářů. Většina z nich má ve špatném stavu kopyta, kožní nádory a rány po těle. Byla vystresovaná a lidí se bála.

„Když na začátku viděli lidi, tak utíkali,″ říká dobrovolnice Lída Mrázková, která za stádem každý večer jezdí. „Vozím jim krmivo, snažím se je ochočit,” vysvětluje. Pomáhá také veterinářům například při očkování.

Odebrané koně z Jankovic na nové pastvině ve Voticích.

Koně jsou v současné době v péči města Votice, které na jejich odchyt a zajištění vydalo už čtvrt milionu korun. Vlastníkem ale nadále zůstává sedmdesátiletý Jiří Vondruška, po kterém bude náklady vymáhat.

Chovatel ale stádo údajně prodal. Na radnici dorazila kupní smlouva, město ji však považuje za neplatnou. „Pro nás zůstává majitelem pan Vondruška, pokud by nebyl schopný náklady uhradit, pak koně propadnou státu a ten je bude moct prodat,″ vysvětluje úředník votické radnice Zdeněk Poula.

Případem se zabývá také policie. Chovatel je podle ní podezřelý z trestného činu týrání zvířat.

autor: haj
Spustit audio