Poldi: nejsou peníze na výplaty ani na rozjezd výroby

1. únor 2017

Plány na zahájení výroby v hutích Poldi se opět odsouvají. Kladenská firma chtěla spustit provoz naplno na začátku února. Nemá na to ale dost peněz a ani dost zaměstnanců. Několik současných pracovníků už přitom v posledních dnech podalo výpověď a další o tom uvažují. Marně zatím čekají na výplaty za listopad.

„Vydržíte s málem, uskromníte se, ale úplně bez peněz se to nedá,“ svěřil se jeden ze zaměstnanců, Zdeněk, který pracuje na tzv. čistírně. Poslední peníze, které před víc než měsícem dostal, byla část zpožděné výplaty za říjen: zhruba 5 tisíc korun. „Samozřejmě jsem si musel půjčit a takovejch je nás tam plno,“ dodal.

Listopadové výplaty slíbila firma doplatit na začátku února, o těch prosincových zatím nikdo nechce mluvit. Výroba navíc v těchto dnech stojí, protože nejsou peníze na materiál. Většina zaměstnanců je proto doma za 80 procent mzdy. „Zatím chodí lidé jen na služby, aby nedocházelo k rozkrádání. Je to například 8 lidí na Kovárně 4, 8 lidí na ocelárně plus jede dokončující výroba,“ vyjmenovává současný provoz personální ředitel Poldi Antonín Čimera.

Firma odkládá i nabírání nových zaměstnanců. Aby mohla jet v plném rozsahu, potřebovala by jich zhruba o 20 víc. Ale hlavně kvůli problémům s výplatami si někteří současní zaměstnanci nemohou dovolit další období nejistoty. „Je to tak. Odešlo asi 5 lidí a pokud by odešli ještě další 3, z toho jeden jeřábník , tak by to byl velkej problém,“ dodal Čimera.

Poldi Kladno
autor: kne
Spustit audio