Policie po zásahu v Lánech obvinila dva zadržené. Třetího propustila

22. červen 2017

Policie obvinila dva lidi v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek Lesní správy Lány. Třetí zadržený byl propuštěn, řekla žalobkyně Bradáčová. Jedním ze zadržených byl i ředitel lesní správy Miloš Balák, píše Česká televize. Zda byl také obviněn, není jasné.

Obviněná dvojice podle Bradáčové čelí stíhání za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, vyšetřování se týká tendrů Lesní správy Lány. Společnost je příspěvkovou organizací kanceláře prezidenta.

Na pochybnosti při hospodaření Lesní správy Lány v minulosti upozornil Nejvyšší kontrolní úřad při kontrole hospodaření prezidentské kanceláře, která se týkala období mezi roky 2007 a 2011. Podle výsledků kontroly se příspěvková organizace v některých případech nedržela zákona o veřejných zakázkách, když některé tendry rozdělila na několik menších.

Postupovala tak například v jedné z etap rekonstrukce a revitalizace vodních nádrží nebo u rekonstrukce cest v Lánské oboře. Neúčelné nebo neoprávněné využití prostředků státního rozpočtu kontroloři ale nezaznamenali.

Lesní správa Lány se podle svého webu stará o téměř 5800 hektarů pozemků, které patří České republice. Drtivou většinu tvoří lesy, součástí je také známá Lánská obora. Téměř celá obhospodařovaná plocha se nachází v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Ředitelem organizace je Miloš Balák.

autor: red | zdroj: ČTK
Spustit audio