Policie podezírá dva lidi z rozsáhlých podvodů v domě pro seniory v Šestajovicích

Policie obvinila ředitelku domova pro seniory Petruška v Šestajovicích u Prahy Petru Brožovou a jejího bývalého přítele Jiřího Kunčara z milionového podvodu s penězi důchodkyně. Na mužův účet byly údajně převáděny i některé důchody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie obvinila ředitelku domova pro seniory Petruška v Šestajovicích u Prahy Petru Brožovou a jejího bývalého přítele Jiřího Kunčara z milionového podvodu s penězi důchodkyně

Policie obvinila ředitelku domova pro seniory Petruška v Šestajovicích u Prahy Petru Brožovou a jejího bývalého přítele Jiřího Kunčara z milionového podvodu s penězi důchodkyně | Foto: Policie ČR, koláž Český rozhlas | Zdroj: ČTK

„Seniorku pravidelně navštěvoval její kamarád, který ovšem zjistil, že její bankovní účet s více než milionem korun je zrušený. Muž proto záhadné zmizení peněz oznámil policii,“ říká policejní mluvčí Jana Rösslerová.

„Kriminalisté nakonec zjistili, že samotná ředitelka v dubnu roku 2014 ihned po přijetí seniorky do zařízení zorganizovala její převoz do banky. Tam pod jejím dohledem seniorka zrušila svůj účet a bývalý přítel ředitelky domova si peníze převedl na svůj účet,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případu domu pro seniory v Šestajovicích mluvila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD

Senioři prý v domě žili v mizerných hygienických podmínkách. Kriminalisté prověřují také podezřelá úmrtí.

Policisté navíc zjistili, že Brožová provozovala domov seniorů bez potřebného oprávnění. Podle živnostenského oprávnění může vést pouze ubytovací zařízení. K poskytování služeb sociálního zařízení není podle Rösslerové oprávněna.

Soud poslal obviněné ze zločinu podvodu do vazby, potvrdila kriminalistka Martina Mrňáková. Hrozí jim až osmiletý trest.

V současné době je v domově 16 seniorů, kteří spí na pokojích po třech až čtyřech. Na podmínky si nestěžují, ale k penzím se většina z nich vyjadřovat nechce.

Nový majitel převzal domov teprve před několika dny a s případem prý nemá nic společného. Měsíčně prý senioři platí okolo 10 tisíc korun.

Seniorům sebrali občanku i léky

Úřad ombudsmanky byl letos v domově důchodců na takzvané systematické kontrole, jejíž výsledek byl zveřejněn koncem května.

„V době návštěvy tam bylo dvacet seniorů v situaci, kdy uzavřeli smlouvu o ubytování, ale nemohli potom bez dovolení personálu opustit budovu, byl jim odebrán občanský průkaz, neměli pod kontrolou svoje léky,“ popisuje výsledky kontroly vedoucí oddělení dohledu nad omezováním osobní svobody v úřadu ombudsmanky Marie Lukasová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v domově seniorů informovala vedoucí oddělení dohledu nad omezováním osobní svobody v úřadu ombudsmanky Marie Lukasová

„Já bych přímo řekla, že byli šizení na stravě, přitom za ni denně platili 200 korun. Až na výjimky u sebe neměli žádné peníze, neměli klíče od pokoje,“ uvádí Lukasová.

Ombudsmanka má v takovém případě možnost vydat doporučení. To znamená, že se obrátí na zařízení, které má následně povinnost zjednat nápravu nalezených nedostatků a zároveň si opatřit na krajském úřadu oprávnění pro poskytování sociálních služeb. V opačném případě musí zařízení ukončit činnost.

Protože zařízení nereagovalo ani na opakované upozornění, ochránkyně práv se nyní obrací na krajský úřad, který má případ prošetřit a případně udělit pokutu.

„My musíme postupovat velice korektně i ve vztahu ke kontrolovanému subjektu. Až se ukáže, že náprava skutečně není možná na základě doporučení, potom ochránkyně přistupuje k sankčnímu kroku,“ vysvětluje Lukasová.

Jakub Šídlo, Magdaléna Medková, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme