Policisté s tablety? Premiéru budou mít v kolínských ulicích

1. červenec 2015

Kolínští policisté budou mít nové moderní počítače, které chtějí využívat přímo v ulicích. Technika by jim měla ulehčit práci. A lidé si díky ní v některých případech mohou ušetřit cestu na služebnu.

Policistu s tabletem v ruce potkají už brzy lidé v Kolíně. Deset kapesních počítačů tu budou mít k dispozici jako jedni z prvních v Česku. „Budeme je využívat při kontrole osob. Do budoucna s nimi počítáme i pro dokumentování výpovědi některých svědků nebo obětí přímo na ulici. Strážníci je chtějí natáčet na video,″ vysvětluje mluvčí kolínské policie Jiří Fejfar.

Naplno by měli policisté počítače využívat od příštího týdne, nejdřív se s nimi musejí naučit správně pracovat. „Strážníci budou mít na zařízení přístup do stejných databází, jako když sedí v kanceláři. Ihned tak můžou uložit do systému všechny informace, které potřebují a nemusí se kvůli tomu vracet na služebnu,″ vypočítává pozitiva nové techniky mluvčí.

Kolínští policisté také plánují využívat takzvané počítačové mapy. Ty jim poskytují informace o krádežích z minulosti. Na tabletu si mohou zjistit, kde a kdy se v Kolíně nejčastěji kradou auta, kde zloději vykrádají byty a v jakých částech města je možné čekat výtržnosti.

Vytipovaným lokalitám se díky informacím mohou přizpůsobit hlídky. Mapy kolínská policie testuje od začátku roku. Počet krádeží ve městě oproti loňsku poklesl.

autoři: Michal Trnka , Kryštof Kamenický
Spustit audio