Povodeň podemlela v Obecnici dva mosty a znečistila zdroj pitné vody

25. květen 2018

Blesková povodeň v Obecnici na Příbramsku způsobila podle prvotních odhadů škody asi za deset milionů korun. Voda podemlela dva mosty, jeden z nich bude muset obec zbourat. Testy vody z obecního vodovodu navíc prokázal její znečištění. Vedení obce proto vyzývá obyvatele, aby k pití a vaření využili balenou vodu nebo vodu z cisterny.

"Máme porušený přivaděč vody do vodojemu, takže tam nemáme vodu. V té souvislosti vnikla povrchová voda do našich jímacích studní a způsobila, že není pitná. V obci jsou proto rozmístěny cisterny na pitnou vodu," uvedl nezávislý starosta Obecnice Josef Karas.

Kraj chce postiženým obcím přispět na opravy škod způsobených povodněmi. Každá z nich by mohla dostat z fondu hejtmanky až 200 tisíc korun. Které obce peníze dostanou, rozhodnou radní v pondělí.

"V Zaječově jsou škody 1,5 milionu na obecním majetku. Pro rozpočet Zaječova je to obrovská rána. Proto se musíme dívat na to, jak je obec finančně silná a tam, kde to nebude v silách obce, určitě pomůžeme," doplnil náměstek hejtmanky pro finance Gabriel Kováč z hnutí ANO.

autor: vos
Spustit audio