Povolební vyjednávání na radnici v Mělníku už skončilo

26. říjen 2010

Novým mělnickým starostou se zřejmě stane Ctirad Mikeš z ČSSD. Místostarostou by měl být Miroslav Neumann z ODS. I přes vítězství TOP 09 bude ve městě vládnout čtyřkoalice ČSSD, ODS, Radnice 2010 a Mělničané. Post druhého místostarosty nová koalice neobsadí, zrušila ho.

Dojednaná pravolevá koalice čtyř stran bude mít v jedenadvacetičlenném zastupitelstvu 12 hlasů. "Koalice, která vznikla, v sobě zosobňuje dva procesy. Kontinuitu toho pozitivního, co bylo na radnici dosaženo, a z druhé strany také změny," uvedl budoucí mělnický starosta Ctirad Mikeš z ČSSD. Změnou podle něho je, že se výrazně obmění rada města. „Zůstanou v ní jen dva členové, kteří byli radními v minulém volebním období,“ doplnil.

V sedmičlenné radě města budou dva zástupci ČSSD, tři z ODS a po jednom postu získají Radnice 2010 a Mělničané. Definitivní podobu složení rady města potvrdí noví zastupitelé na svém prvním zasedání, které by se mělo konat 12. listopadu. Jména radních zatím nejsou známa. "Z našich čtyř zastupitelů nebude nikdo na svůj mandát rezignovat," uvedl budoucí místostarosta Miroslav Neumann z ODS.

Vítězná TOP 09 skončí v opozici. Lídr TOP 09 Milan Schweigstill se domnívá, že strany jednaly podle dohod, které uzavřely už před volbami. "Obávají se našeho radikálního přístupu ke změně stylu práce radnice a toho, co TOP 09 celostátně prosazuje, a to je průhlednost veškerých výběrových řízení," uvedl lídr vítězné strany Milan Schweigstill.

ODS ale tvrdí, že spolu s TOP 09 nenašla shodu v personálních otázkách. "Myslím si, že k tomu přispělo období konce minulého volebního období, kdy došlo k rozpadu rady města," uvedl budoucí místostarosta Miroslav Neumann. Podle něho nenašlo spojení ODS a TOP 09 u nezávislých uskupení Mělničané a Radnice 2010 dostatečnou podporu. "Jednání se tak dostalo na slepou kolej," řekl Miroslav Neumann. Koaliční jednání trvala ve městě na soutoku Labe s Vltavou celý týden.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio