Praze hrozí rozpočtové provizorium, radní přerušili jednání o rozpočtu

Pražští radní přerušili přípravu rozpočtu na příští rok. Vrátili ho k dopracování úředníkům. Městu tak hrozí, že bude fungovat v rozpočtovém provizoriu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská magistrála-veřejný prostor 21. století

Pražská magistrála-veřejný prostor 21. století | Foto: Filip Jandourek

Hnutí ANO a sociální demokraté z původní městské koalice chtějí mít jistotu, že návrh rozpočtu projde u zastupitelů v takovém znění, v jakém ho předloží rada. A takovou jistotu prý nemají kvůli Trojkoalici, jejich bývalému koaličnímu partnerovi. Ta podle nich už několikrát hlasovala jinak, než jak se spolu strany domluvily.

„Chceme mít jistotu, že návrh rozpočtu projde na zastupitelstvu v tom znění, v jakém ho předkládáme. Rada v současné době nemá takovou politickou sílu, protože neexistuje koalice, aby zodpovědně mohla předložit tento rozpočet jako koaliční,“ říká primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přípravě rozpočtu mluvili radní za Trojkoalici, lidovec, Jan Wolf, dobrý den, předseda zastupitelů za ČSSD, Karel Březina a analytička ČRo Marie Bastlová

Zástupci Trojkoalice ale odmítají, že by s rozpočtem měli problém. Jejich zastupitelský klub byl podle nich připravený na prosincovém jednání pro řádný rozpočet hlasovat.

„Klub ANO a klub sociální demokracie se chová rozpočtově odpovědně, zpracovali jsme rozpočet hlavního města Prahy a byli bychom rádi, kdyby byl přijat,“ řekl Českému rozhlasu předseda zastupitelů za ČSSD, Karel Březina.

Jak poznamenal, zítra budou jednat o nastalé situaci na schůzce se zástupci všech zastupitelů Prahy, kterou svolala primátorka.

„Jsme zodpovědní politice a Trojkoalice ve složení KDU-ČSL, Starostové a nezávislí a Strana zelených určitě rozpočet chce přijmout,“ ubezpečil radní pro kulturu za Trojkoalici, lidovec, Jan Wolf.

„Trojkoalice jako taková, bude-li rozpočet dán na zastupitelstvo, bude hlasovat tak, jak je připraven.“

Čas do konce roku

Na schválení rozpočtu má město čas do konce roku, pak se Praha ocitne v rozpočtovém provizoriu. V předloženém návrhu Praha počítala s příjmy kolem 44 miliard korun a výdaji zhruba 59 miliard.

V rozpočtovém provizoriu Praha hospodařila i počátkem letošního roku. Důvodem byly volby a výměna vedení města. Kvůli magistrátu skončily v provizoriu i všechny městské části. Řádný rozpočet na rok 2015 pražští zastupitelé schválili až 19. února.

Obdobná situace, kdy Praha i mnohé městské části hospodařily v rozpočtovém provizoriu, byla také v prvních měsících roku 2011. Předtím taková situace nastala v Praze v případě rozpočtu na rok 1999.

Po loňských volbách vládly v Praze ANO, ČSSD a Trojkoalice s nejtěsnější většinou 33 hlasů. Koalice se rozpadla poté, co byli odvoláni čtyři z 11 radních.

Spory mezi stranami se dál vyhrotily minulý týden, když zastupitelstvo odvolalo předsedu výboru pro územní rozvoj Jana Slezáka (ČSSD). Trojkoalice deklarovala, že se chystá domlouvat koalici s TOP 09 a ODS.

Jak a kdy bude sestaveno nové vedení města, není jasné, žádné z politických stran se zatím nepodařilo získat v 65členném zastupitelstvu většinu 33 hlasů.

Filip Titlbach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme