Pražská zoo oslavila 85. narozeniny. Na křtiny hrabáče a žirafy přišlo přes 15 tisíc lidí

Pražská zoologická zahrada ve středu slavila 85. výročí svého založení. Pro návštěvníky připravila hudební koncerty, vernisáž výstavy historických fotografií zahrady a instalace z filmu Karla Zemana Cesta do pravěku. Vyvrcholením oslav byly křty dvou mláďat - samiček hrabáče kapského a žirafy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Samička hrabáče Nyota

Samička hrabáče Nyota | Foto: Petr Hamerník

Samička hrabáče doslala jméno Nyota - Hvězda. Je jediným ze dvou mláďat svého druhu, které se letos podařilo v Evropě odchovat.

O jejím jméně se rozhodlo v online hlasování. Maminkou je Kvída, je to její čtvrté mládě. Dvě předchozí mláďata Kvídy uhynula krátce po porodu.

Malá žirafa se jmenuje Anna a je v historii chovu žiraf Rothschildových v Zoo Praha už osmdesátým druhým narozeným mládětem. Její maminka Eliška je zkušená matka. Je jí už přes 20 let, což je věk, kterého se žirafy obvykle v přírodě nedožívají.

Křtiny se uskutečnily při příležitosti oslav 85. výročí otevření Zoo Praha a do Troje se vydalo více než 15 tisíc návštěvníků. Kromě křtů mohli vidět i výstavu historických fotografií „Neznámá zoo“ a instalace z filmu Cesta do pravěku od Karla Zemana.

V posledních letech třetí nejstarší zoologickou zahradu v republice navštěvuje přes milion lidí ročně. Ve více než 150 expozicích je k vidění téměř pět tisíc zvířat 681 různých druhů.

Zahrada zabírá téměř 60 hektarů a chystá se i další rozšiřování. Příští rok chce Zoo otevřít zrekonstruovanou restauraci Gaston a vybuduje více toalet pro návštěvníky.

Jitka Hanžlová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme