Přečíslování autobusů a kratší intervaly v metru. Prahu čekají další změny v dopravě

28. duben 2017

Pražskou městskou hromadnou dopravu čekají od soboty 29. dubna změny. V metru se zkrátí intervaly, noční linky autobusů i tramvají dostanou nová čísla, přibudou některé nové linky. Na co všechno se tedy připravit?

Metro

Na všech trasách budou na konci odpolední špičky jezdit soupravy častěji. Také večer mezi devátou a půl jedenáctou bude interval místo 10 minut 7 a půl. Právě v té době jsou totiž podle průzkumu ROPIDu soupravy přeplněné.

Metro bude jezdit častěji i přes den, například na lince A bude jezdit v pracovních dnech každá souprava až na konečnou do Motola. Kvůli tomu ROPID zkrátí trasu autobusu číslo 184, který teď jezdí z Velké Ohrady na Hradčanskou. Od soboty bude končit na Vypichu.

Metro na lince C bude v ranní špičce (až do 8:45) ve všední dny jezdit vždy až do stanice Letňany. Ve zbytku dne bude platit i nadále takzvaný pásmový provoz, tedy že na konečnou pojede každé druhé metro, ostatní soupravy budou končit na Ládví.

Noční spoje

Noční spoje dostanou nová čísla. Vždy budou začínat devítkou. Je to hlavně proto, že už přestávají stačit čísla pro denní autobusy. Pražská integrovaná doprava se totiž postupně rozrůstá stále dál do Středočeského kraje. Dosud měly příměstské a regionální linky vyhrazeny čísla 300 – 499, ta jsou už ale vyčerpaná.

Při této příležitosti se částečně změní i trasa současných autobusů 501 a 506. Přibude jeden nový autobus s číslem 908 mezi Andělem a Jinonicemi.

Nová čísla začínající devítkou dostanou i noční tramvaje, a to kvůli přehlednosti.

Jízdní řády autobusů

Velké změny v jízdních řádech čekají hlavně cestující v Uhříněvsi a okolí. Tady se v posledních letech hodně staví a současné spoje už podle radnic přestávaly stačit. Skončí tu tři autobusové linky a naopak čtyři nové přibudou. Zrušeny budou linky 265, 266 a 267, nové linky budou mít čísla 226 – 229.

Některé linky začnou jezdit také častěji, například letištní autobus 119, jemuž se v ranní špičce zkrátí interval o dvě minuty. Novinkou je i to, že ze Spořilova na Smíchovské nádraží a zpět budou o víkendech a svátcích jezdit delší kloubové autobusy.

Některé autobusové linky budou přečíslovány, jejich trasy se nezmění. Jde například o sedm spojů s čísly mezi 250 a 270. Přečíslování čeká i školní autobusy, jejich čísla se změní od září letošního roku.

V rámci změn vznikne i několik nových stanovišť, kde můžete na svůj autobus počkat. Jedna zastávka přibude v Uhříněvsi poblíž nové bytové zástavby v ulici Ke Kříži, další zastávka má vzniknout u motolského krematoria. Novou autobusovou zastávku budou moct využít i lidé z Prahy 6 z oblasti Bořislavky a Mydlářky.

Než se v sobotu vydáte na autobus, raději si dobře zkontrolujte, na kterou linku vlastně jdete. Podrobné informace o změnách najdete na webu www.ropid.cz

autor: onj
Spustit audio

Více z pořadu