Překvapení pod zemí. Archeologové našli ve Slaném historický most

7. srpen 2015

Unikátní nález se povedl odborníkům z Archeologického ústavu Akademie věd Praha, kteří provádějí výzkum v Husově ulici ve Slaném. Půl metru pod zemí objevili středověký most.

Pěší zóna ve Slaném, zvaná Londa, prochází rozsáhlou rekonstrukcí. A protože je součástí městské památkové zóny, nad stavebními pracemi dohlížejí archeologové. Při svém výzkumu odhalili pozůstatky středověkého mostu. Podle předběžných odhadů pochází z období, kdy město vylepšovalo své opevnění po husitských válkách.

Na část klenby a boční strany mostu narazili archeologové zhruba půl metru pod povrchem. A přestože ve Slaném už před pár lety jeden goticko-renesanční most odkryli, a to ve Vinařické ulici, nový objev byl pro všechny velkým překvapením.

Pěší zóna Londa ve Slaném s vykopávkami

„O existenci mostu nehovoří žádné historické prameny, ani není vyobrazen na žádných ikonografických pramenech, takže to pro nás bylo skutečně velké překvapení, ″ potvrdil Českému rozhlasu Jiří Unger z Archeologického ústavu.

Odborníci nyní chtějí nález víc prozkoumat a zdokumentovat. Už teď vědí, že most je trochu poškozený, protože ho zřejmě v 19. století rozšiřovali.

Pěší zóna Londa ve Slaném s vykopávkami

O Lounské bráně odborníci věděli

Archeologové budou pod povrchem Londy pracovat ještě v dalších týdnech. Před pár dny odkryli pozůstatky Lounské brány, o které dopředu věděli.

Ve středověku byly totiž ve Slaném dohromady čtyři brány – Fortenská, Pražská, Lounská a Velvarská. Stojí už jen ta Velvarská, ostatní byly kvůli lepšímu přístupu do města zbourány.

Spustit audio