Přes 2 tisíce tatínků už požádalo o otcovskou dovolenou

22. březen 2018

2 130 tatínků už požádalo o otcovskou dovolenou. Vyplývá to z údajů České správy sociálního zabezpečení. Nárok na sedmidenní placenou otcovskou dovolenou existuje od prvního února letošního roku.

Dávka je určená pro tatínky, kteří v prvních týdnech po narození miminka chtějí pomáhat mamince s péčí o dítě. Otcové si termín nástupu na tuto dovolenou určí sami v období do konce šestého týdne od porodu. Jak velký zájem otcové zatím mají, popsala mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová. „Na konci února evidovala Česká správa sociálního zabezpečení přes 2100 žádostí o otcovskou a provedla 480 výplat této dávky v celkové výši 2,3 milionů korun,“ sdělila Buraňová.

Sedmidenní volno si můžou otcové vybrat do šesti týdnů od narození potomka a stát jim přispěje 70 procenty jejich základního příjmu. Termín volna si muži určují sami a můžou o něj žádat i zpětně, to ale v případě, že se jejich dítě narodilo po loňském 21. prosinci. Dovolenou využil například Tomáš Pulda z Nymburka. „Otcovskou dovolenou hodnotím kladně. Při narození dalšího dítěte bych určitě opětovně využil této možnosti. Podmínky čerpání této dovolené jsou dle mého názoru adekvátní, ale přivítal bych možnost čerpání ve větším rozsahu například 14 kalendářních dní,“ komentoval otcovskou Pulda.

Dvoutýdenní otcovská existuje například v Polsku, v Estonsku nebo ve Španělsku. V Německu je dokonce devítitýdenní. Otcovská dovolená v České republice se netýká jen zaměstnanců, mohou o ni požádat i osoby samostatně výdělečně činné.

autor: jhn
Spustit audio