Příčinou nehody gripenu nebyla technická závada. Vyšetřování pokračuje

Nehodu maďarského gripenu u čáslavského letiště nezpůsobila technická závada. Řekl to ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO. Vyšetřování pádu stíhačky nadále pokračuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přesun havarovaného maďarského gripenu z pole na čáslavské letiště

Přesun havarovaného maďarského gripenu z pole na čáslavské letiště | Zdroj: ČTK

„Z dosavadního vyšetřování zatím víme, že se nepředpokládá, že by tam byla technická závada," potvrdil velitel českých vzdušných sil Libor Štefánik.

Poškozenou stíhačku zkoumá mezinárodní vyšetřovací komise. Příčinu nehody hledají odborníci z Česka, Maďarska a Švédska.

Armáda včera přemístila vrak stroje z pole do střeženého hangáru na čáslavském letišti.

Dvoumístný gripen maďarské armády havaroval v úterý 19. května. Vyjel z přistávací dráhy a skončil v poli. Oba piloti se stihli katapultovat a nic se jim nestalo.

„Posádka nedobrzdila při přistání dvoumístný letoun před koncem dráhy, a musela se proto katapultovat. Oba piloti jsou v pořádku, letoun vyjel ze vzletové a přistávací dráhy do volného pole,“ popsala už dříve Magdalena Dvořáková z tiskového oddělení generálního štábu.

JAS-39 Gripen | Foto: Český rozhlas

Piloti havarovali, když přilétali z Maďarska na mezinárodní cvičení Lion Effort 2015. Koná se od pondělí 11. května a jde o společné cvičení států, které užívají letoun Jas-39 Gripen. Česká republika ho po Maďarsku a Švédsku hostí jako třetí.

„Pokud by tam byla technická závada, tak by veškeré letouny Gripen byly na zemi a cvičení by nemohlo dál pokračovat," upozornil Štefánik.

Mluvčí letecké základny v Čáslavi Tomáš Maruščák v úterý řekl, že havarovaný stroj už nebude možné opravit:

„Před vlastní katapultáží dochází k odstřelení překrytu kabiny. Letoun tím, že vyjel ze vzletové a přistávací dráhy a pokračoval do volného pole, byl poškozen až do neopravitelného stavu.“

Schéma přistání maďarského gripenu na vojenském letišti v Čáslavi | Foto: ČTK

Pavla Firbacherová, Tereza Chlubná, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme