Přístup do evropského registru aut zatím nefunguje, jak má. Přestupky cizinců Vlašim odkládá

22. srpen 2017

Ministerstvo dopravy umožnilo od 3. srpna úřadům, přes zabezpečený software, přístup do registru vozidel členských států Evropské unie. Jak řekl mluvčí resortu Tomáš Neřold, program zatím neumí načítat údaje automaticky například z fotografií vyfocených radarem.

„Už se můžou tázat přímo do systému, nepotřebují psát přes ministerstvo dopravy a řešit tuto věc složitě přes jiné úřady, ale musí individuálně zapsat údaje o tom přestupku do systému a on jim odpoví, kdo je provozovatelem toho vozidla, řekl mluvčí.

Neřold ještě dodal, že na přelomu srpna a září letošního roku už připravují aktualizaci programu pro obce a města, kde bude možné načítat data automaticky.

Úředníci v systému pravděpodobně nevidí údaje ze všech členských zemí Evropské unie, to taky potvrdil i starosta obce Vlašim Luděk Jeništa ze Starostů a nezávislých, kde úředníci zpracovávají pokuty z úsekového radaru na D1. Přestupky cizinců prý musí odkládat.

„Tyto přestupky jsou jaksi zatím odloženy, v současné době ministerstvo dopravy pracuje na tom, abychom se dostali do databází řidičů těchto okolních států,“ řekl Jeništa.

Mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold odpověděl slovy, že se jednotlivé země připojují k registru postupně.

Úřady se do té doby mohou obrátit, stejně jako to bylo doposud, na ministerstvo dopravy, které pak osloví příslušný členský stát, aby provozovatele vozidla dohledal.

autor: hbc
Spustit audio