Přívalové déště, kroupy, nárazy větru. Meteorologové varují před bouřkami

9. červen 2018

Západ a severozápad Čech zasáhnou v sobotu odpoledne a večer velmi silné bouřky. Ty mohou doprovodit přívalové srážky, krupobití a nárazový vítr. Napršet může 40 až 60 milimetrů na metr čtvereční.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platí pro celý Karlovarský a Ústecký kraj a pro okres Česká Lípa v Libereckém kraji, a to od 14.00 do 23.00. Ve zbytku země budou bouřky slabší. Bouřkové počasí vydrží na většině území až do neděle.

„Navíc se na západě a severozápadě Čech mohou objevit i velmi silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami s úhrny 40 až 60 milimetrů, kroupami a nárazy větru,“ uvedl meteorolog Štefan Handžák.

I v neděli se mohou odpoledne a navečer objevit silné bouřky s přívalovými srážkami kolem 40 milimetrů. V oblastech, které zasáhnou přívalové deště, se mohou rozvodnit malé toky, potoky a jindy suchá koryta.

Nelze vyloučit zatopení níže položených míst, sklepů nebo podemletí komunikací. Lidé by kvůli silnému větru měli zajistit okna i dveře a uklidit či upevnit volně položené předměty nebo stavební jeřáby.

autor: redakce
Spustit audio