Pro vysvědčení si ve Vlastějovicích přišlo jenom osm dětí

30. červen 2015

Jedna z nejmenších škol v našem kraji je ve Vlastějovicích na Kutnohorsku. Před začátkem prázdnin tam rozdali vysvědčení pouze osmi žákům.

„Nejvíc mne bavilo zpívat, cvičit, taky matyka, čeština a prvouka,“ vyjmenovala své oblíbené předměty ve vlastějovické škole žákyně Kristýna Černá.

Na vesnické škole se děti učí látku prvního stupně. Dnes si většina z nich odnášela domů vysvědčení s výborným prospěchem. Malotřídka je otevřena díky výjimce z minimálního počtu žáků. Peníze na provoz i příspěvek na platy zaměstnanců každý rok schvalují zastupitelé.

Zakončení školního roku ve Vlastějovicích na Kutnohorsku

Ředitelka školy Olga Sýsová spatřuje v malém školním kolektivu hlavně pozitiva: „Je to výhoda v tom směru, že máme individuální přístup, dětem se můžeme věnovat. Je jich málo, takže je bez problémů uhlídáme,“ popisuje.

Nevýhodou je podle jejích slov například to, že kvůli omezenému množství peněz nemohou pro školáky často pořádat výlety nebo jiné výukové akce.

Počet žáků ve Vlastějovicích se ani v příštím školním roce nezmění. Do školy bude i dál docházet osm dětí. Už mezi nimi ale nebude žádný prvňáček.

autoři: Michal Trnka , Kryštof Kamenický
Spustit audio