Proč si plži dělají z ptáků taxíky zjišťují výzkumníci na Benešovsku

21. červen 2018

Jak se může český plž, který měří ani ne jeden centimetr, dostat až na druhý konec světa? Zjišťují to studenti vysokých škol. V Záchranné stanici v Pavlovicích u Vlašimi ověřují teorii, že plže přenášejí ptáci.

Studenti ptákům nabízí v potravě české druhy šneků. „Zjistilo se totiž, že šnek je někdy schopen přežít, když ho pták sežere. Šneci, jak všichni víme, jsou pomalí, přesto se dokázali rychle rozšířit i na oceánské ostrovy. Jedna z teorií je, že se tam dostali právě s ptáky,“ vysvětluje výzkumnice Jasna Simonová.

Ptáci podle jejích slov při migraci uletí desítky kilometrů za hodinu. „V současnosti, pokud víme, nikde jinde na světě podobný průzkum neprobíhá,“ dodala výzkumnice.

Zajímavým případ je podle ní jeden plž, který se z Evropy dokázal dostat na ostrovy v Atlantiku. „Bylo to ještě před tím, než se tam dostal člověk, takže se neví, jak se tam ocitl,“ říká Jasna Simonová.

Výzkum bude trvat ještě několik let. Až se podaří zjistit, kteří plži jsou schopní přežít v útrobách ptáků, budou přírodovědci zkoumat, jak to dokázali.

Plži, připravení na krmení ptáků
autor: haj
Spustit audio