Proč vyhořel motorest u Hlavence? Vznítily se saze v komíně

19. listopad 2017

AKTUALIZUJEME Požár motorestu na dálnici D10 způsobily saze v komínu. Budova nedaleko Hlavence u Prahy začala hořet v sobotu před polednem. Hasiči vyhlásili kvůli nedostatku vody čtvrtý stupeň poplachu, který používají jen v mimořádných situacích. Vodu totiž museli dovážet z několikakilometrové vzdálenosti.

"Došlo ke vznícení sazí v komínovém tělese, následně se požár rozšířil na střechu a celou budovu. Hasiči ještě zůstávají na místě do šesti hodin do večera a poté místo předáme správkyni ,"uvedl pro Český rozhlas mluvčí středočeských hasičů Petra Svoboda.

Podle předběžných odhadů má požár na svědomí škodu 30 milionů korun. Příčinu požáru zjišťovali dnes dopoledne vyšetřovatelé hasičů i policie. „Z budovy zbylo jen torzo, je vidět, že úplně zničené je i vnitřní vybavení budovy,“ hlásí z místa reportér Českého rozhlasu Filip Titlbach.

Na místě požáru zůstaly v noci na neděli už jen čtyři profesionální a jedna dobrovolná jednotka, které vyhledávaly skrytá ohniska pomocí termokamery a dohašovaly je. "U takhle rozsáhlého požáru je vždy riziko skrytých ohnisek," vysvětil mluvčí hasičů.

Požár byl oznámen v sobotu hodinu před polednem. Hasiči vyhlásili čtvrtý stupeň poplachu, který využívají jen při mimořádných situacích. Důvodem byl nedostatek vody, kterou museli přivážet z několikakilometrové vzdálenosti. Ve směru na Prahu byla proto uzavřena dálnice, aby se cisterny mohly dostat na místo co nejrychleji. Situaci komplikovalo i to, že poblíž motorestu je benzinová čerpací stanice.

Likvidace následků požáru motorestu u Hlavence
autor: Filip Titlbach
Spustit audio