Propadlý řidičský průkaz si zatím vyměnilo 66 procent řidičů

5. leden 2018

Řidičské průkazy, kterým skončila v roce 2017 platnost, si do konce loňského roku vyměnilo 529.000 lidí, naopak 270.000 řidičů tak neučinilo. ČTK to sdělilo ministerstvo dopravy. Za opožděnou výměnu průkazu pokuta nehrozí, za jízdu bez platného dokladu ale ano. Při silniční kontrole mohou motoristé s propadlým řidičským průkazem zaplatit na místě pokutu do 2000 korun a ve správní řízení až 2500 korun.

Nejvíce řidičů s propadlým průkazem je z Prahy, Moravskoslezského a Jihomoravského kraje. Téměř polovina lidí, kteří si ho zatím nevyměnili, je ale starších 61 let a je tedy možné, že někteří z nich si doklad obnovit nechtějí.

Loni skončila platnost průkazů, které byly motoristům vydány v průběhu roku 2007 s platností na deset let. Tento rok byl z hlediska počtu vydaných řidičských oprávnění nejvytíženější v historii, vydalo se jich zhruba 1,2 milionu.

Letos vyprší platnost dalších 654.000 řidičských průkazů. O jejich bezplatnou výměnu lze požádat nejdříve tři měsíce před koncem platnosti. Lhůta pro vydání dokladu je 20 dnů. Možná je i rychlejší varianta, za 500 korun mohou řidiči požádat o výměnu do pěti pracovních dnů, uvedlo ministerstvo. K výměně řidičského průkazu stačí přijít na příslušný úřad v místě trvalého bydliště s platným průkazem totožnosti, jednou fotografií a současným řidičským dokladem.

zdroj: ČTK
Spustit audio