Protest lékařů: ve Žlebech vyzvali praktiky k jednodennímu uzavření ordinací

10. říjen 2017

Rakev, pohřební průvod a smuteční hudba. Tak to v úterý dopoledne vypadalo ve Žlebech u Čáslavi, kde protestovali praktičtí lékaři. Nelíbí se jim například povinné elektronické recepty nebo nová úhradová vyhláška. Ostatní lékaři se k protestu připojili navlečením černých pásků přes ruku nebo vyvěšením letáku v ordinacích a čekárnách.

„Ve Žlebech jsme se sešli proto, abychom ukázali, že je těžké sehnat lékaře i pár desítek kilometrů od Prahy, kde všechno jinak dobře funguje,″ uvedl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Ve Žlebech nedávno skončila praxe jediná praktická lékařka a místní obyvatelé si tak musejí hledat náhradu v okolních městech a obcích.

Lékařům například vadí povinné vydávání e-receptů. „Ani ne tak v ordinaci ve městě, kde mám připojení k internetu bez potíží, ale v malé obci pro 300 lidí, kam jednou týdně dojíždím. Ordinaci tam mám v úpatí kopce, kde je velmi obtížné se připojit i k obyčejné telefonní síti,″ vysvětlil lékař Miroslav Nulíček.

Podle pořadatelů protestu hrozí kvůli zavedení nových povinností uzavření zhruba stovky ordinací v celé České republice. Statistika ústavu zdravotnických informací ukazuje, že za tři roky může v Česku chybět 800 ambulantních lékařů.

Sdružení praktických lékařů proto vyzvalo ve Žlebech své členy, aby 18. října, tedy příští středu, na jeden den zavřeli ordinace.

Lékaře neodradil od protestu ani déšť
Projevy lékařů nad rakví
Protestní pochod s rakví
Symbolický smuteční průvod lékařů ve Žlebech na Kutnohorsku
autor: Michal Trnka
Spustit audio