Provazníkům při pletení lana vadí déšť, slunce i mráz. Zákazníci tak musí čekat

20. srpen 2017

Zatímco dříve bývali provazníci téměř v každé vesnici, teď toto řemeslo nahradila průmyslová výroba. V Příbrami ale sídlí firma, která vyrábí provazy stejně jako za dob našich prababiček.

Lana z přírodních materiálů vznikají přímo na firemním dvorku. „Dodávali jsme třeba lana do zoologických zahrad. Například zoo v Praze od nás odebíralo lana, když se jim nedávno narodilo malé slůně,″ říká Iveta Boučková, která má na starosti obchod. Nejvíc si podle ní zákazníci objednávají lana ke sportu, především pro šplhání.

Lana jde ale využít i v interiéru a exteriéru například jako zábradlí v domech nebo k závěsům na hradech a zámcích.

Stroj na jejich splétání stojí pod širým nebem. Provazník Ladislav Fresl se právě pustil do výroby lana na šplhání. „Nejdřív budeme natahovat jednotlivé jutové nitě na šest cívek, takže na každou stranu se půjde pětkrát,″ popisuje.

Tenké provázky z juty čekají na šikovné ruce provazníka

Stroj zvaný provaznický šír se rozběhl a během několika minut je lano téměř hotovo.

U výroby hraje důležitou roli počasí. „Dá se říct, že je to asi nejdůležitější faktor. Když hodně prší nebo mrzne nebo když hodně svítí sluníčko, tak lana vůbec vyrábět nemůžeme, protože by se vodou poškodila, při sluníčku se prověšují a v mrazu zase natahují,″ vysvětluje Iveta Boučková. Když přijde podzim, musí podle ní být zákazníci trpěliví.

Provaznická palice
Vzorky lan a provazů
Spustit audio