První muzeum vodáků v Česku našlo prostory v bývalé slepičárně zručského zámku

20. září 2015

Čeští vodáci se dočkali svého muzea. První Vodácké muzeum u nás našlo zázemí ve Zruči nad Sázavou na Kutnohorsku - tedy ve městě, které vyznavači pozdravu ahoj během plavby po Sázavě často navštěvují.

Trampské písničky, oblečení, výstava záchranných vest nebo třeba pádel jsou součástí nového muzea ve Zruči nad Sázavou. Nejvíc místa tu ale zabírají různě staré lodě. Těch je tu podle Bohumila Pražáka kolem čtyřiceti.

„Máme to tu rozděleno na dobu dřevěnou, což jsou staré dřevěné žebrovky, potom je doba laminátová s laminátovými kanoemi a kajaky, nahoře jsou skládačky, tedy kajaky, které si lidi vzali do vlaku, u řeky je pak složili a rozložili,″ popisuje jednotlivé exponáty.

Ve vodáckém muzeu najdete i promítací koutek s nabídkou filmů z vodáckého prostředí. Děti se zase s oblibou zastavují u modelu řeky s dvojicí jezů - bezpečným a tím, kterému se mezi vyznavači pozdravu ahoj přezdívá smrťák.

Kutily bude bezesporu zajímat dílnička v 1. patře se starým, pryskyřicí opatlaným ponkem. „Na něm je hlavně forma, slangově spíš kopyto na výrobu lodí. V poličce jsou pak všechny věci, které k tomu bude potřeba,″ vysvětluje spoluautor expozice. Kromě formy na kanoi, uvidí návštěvníci i formu na helmu či pádlo.

Vodácké muzeum v bývalé slepičárně je součástí zručského zámeckého areálu. Navštívit ho lze jen do konce září. Znovu se pak expozice otevřou návštěvníkům po zimní pauze.

autor: Michal Trnka
Spustit audio