První skupina syrských uprchlíků odjela z tábora v Bělé pod Bezdězem

Prvních 50 Syřanů pustila cizinecká policie z uprchlických zařízení, hlavně z centra v Bělé pod Bezdězem. Od policie mají dokumenty, které jim umožňují a také nařizují opustit republiku. Skupina migrantů nastoupila do vlaku a směřuje do Děčína.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skupina 50 uprchlíků opustila tábor v Bělé pod Bezdězem. Od policie mají potřebné dokumenty

Skupina 50 uprchlíků opustila tábor v Bělé pod Bezdězem. Od policie mají potřebné dokumenty | Foto: Radek Duchoň | Zdroj: Český rozhlas

Uprchlíci přestoupili v České Lípě, odkud odjeli dalším vlakem do Děčína. Skupina u sebe jen pár tašek, ve kterých je voda.

Cesta ze Sýrie trvala dva měsíce. Uprchlíci se prý už těší, až dorazí do Německa, kde mají své příbuzné. Na hranicích by neměli mít žádný problém, protože dostali příslušné dokumenty.

Celkem může z Česka odjet 230 Syřanů. Jsou to ti, kteří už dříve požádali o azyl v Maďarsku. Většina z nich se vydává vlaky do Německa.

Přehrát

00:00 / 00:00

U odjezdu uprchlíků z Bělé pod Bezdězem byl také reportér ČRo Radek Duchoň

Řešení situace v Maďarsku

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD se kvůli situaci s uprchlíky v pátek setká se slovenským šéfem vnitra Robertem Kaliňákem.

„Budeme hledat společnou cestu, metodiku, jak vyřešit problém, který by nastal, kdyby Maďarsko otevřelo stavidla a pustilo migranty do Spolkové republiky Německo,“ popsal Chovanec.

Skupina 50 uprchlíků opustila tábor v Bělé pod Bezdězem. Od policie mají potřebné dokumenty | Foto: Radek Duchoň

Maďarsko kvůli migrantům přerušilo přímé železniční spojení s Českem a Německem. Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského se kvůli tomu zpozdilo několik vlaků.

Maďarsko umožní tisícům uprchlíků odjet do Německa

Číst článek

„Situace se nejvíce dotkla mezinárodního spoje Hungaria. V důsledku konání státních orgánů na hranicích Slovenska a Maďarska přijel tento vlak do České republiky se zdržením asi dvě a půl hodiny,“ uvedl Šťáhlavský.

Kvůli odjezdu syrských uprchlíků do Německa ale České dráhy žádná opatření nechystají.

Skupina 50 uprchlíků opustila tábor v Bělé pod Bezdězem. Od policie mají potřebné dokumenty | Foto: Radek Duchoň

Ľubomír Smatana, Vojtěch Koval, Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme