Rath neuspěl se stížností na státního zástupce. I tak hrozí odklad rozsudku

12. květen 2018

David Rath neuspěl. Státní zástupce Petr Jirát, který proti bývalému politikovi stojí v jeho korupčním případu, není podjatý. Někdejší středočeský hejtman podjatost namítl během závěru opakovaného soudního jednání, a to kvůli soudnímu sporu, jenž s Jirátem vede. V něm zbývá už jen vyhlášení druhého rozsudku. Není však jisté, zda verdikt koncem června skutečně zazní, Nejvyšší soud totiž musí rozhodnout o dalším Rathově návrhu.

O podjatosti rozhodoval sám státní zástupce Jirát. „Rozhodl jsem, že ve věci nejsem podjatý. Je tam ale podána stížnost na Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ řekl serveru iROZHLAS.cz.

Podle někdejšího hejtmana by se měl Jirát z případu vyloučit, protože se soudí. Rath státního zástupce žaloval kvůli rozhovoru, který Jirát poskytl po vynesení prvního rozsudku, který později zrušil Nejvyšší soud.

Jirát exhejtmana zkritizoval za jeho chování během hlavního líčení, předpověděl, že dobrovolně do vězení v případě odsuzujícího rozsudku nenastoupí a odhadl, že má stamiliony schované v zahraničí.

Žádal omluvu

Rath za to žádal omluvu, ale neuspěl. Podle prvoinstančního a také odvolacího soudu totiž jeho žaloba nemá mířit proti Petru Jirátovi jako soukromé osobě, ale proti státnímu zastupitelství, kde působí. Rath na něj žalobu podal také, v tomto případě ale soudy ještě nerozhodly.

Definitivně jasno zatím není ani o případném Jirátově vyloučení z korupční kauzy, věc aktuálně leží u Vrchního státního zastupitelství v Praze. „Rozhodnutí ve věci stížnosti MUDr. Ratha dosud nebylo vydáno,“ potvrdil informaci serveru iROZHLAS.cz státní zástupce Mojmír Frček.

Sám Rath svoje aktuální kroky proti státnímu zástupci nekomentoval, na žádost o komentář nereagoval.

Soudce Robert Pacovský plánuje vyhlásit druhý rozsudek v kauze Rath 27. června. Avšak zatímco rozhodování o případné podjatosti státního zástupce ho opozdit nemůže, rozhodování Nejvyššího soudu ano.

Námitka kvůli soudu

Expolitik totiž v rámci své závěrečné řeči namítl, že Krajský soud v Praze o jeho kauze vůbec nemá rozhodovat. A soudce Pacovský ho vzal za slovo.

„On delegaci navrhl při ústním vyjádření na hlavním líčení, v tu chvíli to soud bral jako návrh pana doktora Ratha,“ okomentovala to mluvčí krajského soudu Jitka Vlnová.

Soudce vyhlášení rozsudku posunul až na konec června, aby poskytl prostor Nejvyššímu soudu pro případné rozhodování o delegaci případu. Ani to však možná nebude stačit, Nejvyšší soud totiž vrátil krajské instanci spis, aniž by rozhodl. „Žádali o doplnění spisu, je velice obsáhlý a na Nejvyšší soud nebyl poslán celý,“ vysvětlila Vlnová.

Jestli už doplněný spis odešel k Nejvyššímu soudu, prý neví.

Rozsudek v ohrožení?

Jisté ale je, že celý proces rozhodování o tom, zda má o Rathovi podruhé rozhodnout Krajský soud v Praze, se zpozdí. „Předseda senátu stále doufá, že Nejvyšší soud stihne rozhodnout ještě před plánovaným termínem vyhlášení rozsudku,“ uvedla Vlnová.

Její kolega z Nejvyššího soudu Petr Tomíček pouze odpověděl: „Bez komentáře“.

Rathovi státní zástupce navrhl trest devět let a propadnutí veškerého majetku. Senát soudce Pacovského v červenci 2015 Rathovi uložil 8,5 roku vězení za přijímání úplatků v souvislosti s manipulováním veřejných zakázek v regionu.

Verdikt následně loni v neveřejném zasedání zrušil odvolací vrchní soud kvůli použitým odposlechům a věc vrátil k novému projednání. Letos se případ dostal k Nejvyššímu soudu, který naopak rozhodl o tom, že odposlechy lze použít jako důkaz.

autor: ogo
Spustit audio