Reflexní prvky: za tmy nebo snížené viditelnosti budou mimo obec povinné. Kolik stojí nejlevnější?

8. únor 2016

Chodci by měli už pomalu začít shánět reflexní prvky. Blíží se termín, kdy začne platit novela zákona o silničním provozu. Jednou z jejích nejvýraznějších změn bude povinnost nosit na silnicích mimo obec za snížené viditelnosti reflexní prvky. Zjišťovali jsme pro vás, jak jsou reflexní prvky dostupné a kolik stojí ty nejlevnější.

„Reflexní prvky jsou k dostání v několika verzích. Ve verzi samonavíjecího pásku nebo uchycení na suchý zip, nabízíme také nálepky, přívěsky, reflexní klipy, třeba na oblečení, které se jednoduše připnou,“ předvádí prodejce cyklistických potřeb Radek Spálenka.

Čtěte také

Nejzákladnějším prvkem je samonavíjecí pásek, ten je 30 až 35 centimetrů dlouhý a dva centimetry široký. „Z hlediska použití je to praktické, protože díky kovovému pásku uvnitř, který zajišťuje samonavíjení, je aplikace jednoduchá a rychlá,“ říká Spálenka.

Jenom 30 korun

Pásek je ten nejzákladnější prvek a také nejlevnější. „Základní pásek ve stříbrném provedení stojí 30 korun.“ Dá se pořídit i oblečení s reflexními prvky. To už ovšem vyjde o něco dráž.

„Nejideálnější místo, kam pásek umístit, je někde v horní části těla, to znamená na ruce, eventuálně použít přívěsky na batoh, protože to je to místo, které je z auta nejvíce vidět,“ upozorňuje Radek Spálenka.

Koncem února už s reflexy

Zájem o reflexní prvky byl i před schválením novely velký. Na jejich nákup je ještě pár týdnů čas. Kdy tato povinnost začne platit, jsme se zeptali mluvčího Ministerstva dopravy Tomáše Neřolda. „Novela začne platit 15 dnů od toho, kdy vyjde ve sbírce zákonů. Můžeme odhadovat, že to bude někde zhruba mezi 20. únorem až koncem února,“ říká Tomáš Neřold.

autor: Lenka Rezková
Spustit audio