Rekonstrukce Staroměstské radnice pokračuje. Z  orloje zmizelo kalendárium

25. květen 2017

Restaurátoři začali rozebírat kalendárium Staroměstského orloje. V ateliéru pak vytvoří kopii původního kalendária, které maloval Josef Mánes. Rekonstrukce Staroměstské radnice má být hotová za rok v září.

Kalendárium na orloji musí demontovat několik lidí, neví se totiž, jak je těžké: „Nikdo netuší, kolik kalendárium váží, od války nebylo z orloje venku,“ říká Mariana Nesnídalová ze stavební firmy, která orloj opravuje. „Demontáž probíhá tak, že se to musí celé zezadu odstrojit, veškerý mechanismus, pak bude celé kalendárium vysunuto a odvezeno k restaurátorovi,“ dodává.

Na místo se tohle kalendárium už nevrátí, je totiž historicky nepůvodní kopií. Vzniknout má replika původního Mánesova kalendária, které je uloženo v Muzeu hlavního města Prahy. „Bude se vyrábět měděná deska a ta se bude nově malovat,“ vysvětluje Nesnídalová.

„Část, kterou teď demontujeme, bude nahrazena fototapetou, která částečně nahradí turistům vjem z orloje,“ říká mluvčí magistrátu Vít Hofman. Z hodin se pak musí ještě demontovat i ručičky a hodinový stroj.

Kvůli lešení a dalším pracím na budově bude od začátku června nepřístupná věž. Znovu se otevře až na začátku roku 2018. „Lešení je teď na straně kaple, která se právě rekonstruuje, následně půjdou do restaurátorských dílen kalendárium, planetárium i apoštolové a na konci přijde oprava vnitřních prostor, třeba toalety. Ty pohyblivé části orloje se zastaví,“ říká radní Jan Wolf.

Rekonstrukce radnice bude stát asi 50 milionů korun.

autor: Lída Křesťanová
Spustit audio

Více z pořadu