Ruinu zámku nechceme ani zadarmo, říkají v Pravoníně

3. říjen 2017

Zámek v Pravoníně u Benešova kdysi rád navštěvoval hudební skladatel Richard Wagner. Zamiloval se prý do dcery majitele. Teď by asi svoje oblíbené místo nepoznal. Areál chátrá a šel dokonce do dražby. Exekutorský úřad v úterý ale zámek nevydražil. Vyvolávací cena byla 2,3 mil. korun, žádný zájemce se však nepřihlásil.

Do dražby zámek spadl poté, co italský majitel dostal za špatný stav památky pokutu 600 tisíc korun a neuhradil ji. Podle vedoucí odboru památkové péče ve Vlašimi Jany Zmeškalové je stav zámku žalostný. „Stav se razantně zhoršuje každým špatným počasím, takže čekáme, kdy nastane nějaká větší havárie,“ stručně shrnula situaci.

Podnět na exekuci majetku vlastníka památky, italské společnosti, podalo město Vlašim. Majitel s nikým nekomunikuje – ani s památkáři ani s obcí. Nepodařilo se s ním spojit ani redaktorce Českého rozhlasu.

Zámek v Pravoníně na Benešovsku

Poslední písemná komunikace podle nezávislé starostky Jany Lapáčkové je z června 2012. „Jednatel společnosti se tehdy vyjádřil, že společnost je ve finanční krizi a pokouší se najít partnera pro rozvoj nemovitosti nebo její prodej,“ citovala z korespondence s majiteli zámku.

„Původní majitel byl velice dobrý hospodář, ale do tohoto stavu zámku „pomohli“ komunisti, kteří v 50. letech všechno zabrali a hospodařili tu, dokud jim to nezačalo padat na hlavu,“ dodal nezávislý místostarosta Pravonína Pavel Duda.

Italská firma podle jeho slov tam původně chtěla vybudovat muzeum Richarda Wagnera. „Ale pak se vymlouvali, že byla v Itálii krize a oni nesehnali potřebné prostředky,“ dodal. Současnou ruinu by si ale obec nekoupila ani zadarmo. „Nedá se to zachránit, aby se to opravilo,“ řekl.

Zámek v Pravoníně na Benešovsku
autor: haj
Spustit audio