Samostatná liga nemá sponzora. K favoritům posledních let se může přidat Slavia

Fotbalová liga zažije v historii samostatného Česka jednu velkou novinku. Od pátku se totiž bude hrát soutěž, kterou řídí samy kluby. Favority budou opět fotbalisté Sparty a Plzně, kteří se zároveň snaží postoupit do Ligy mistrů. Dotáhnout se může i čínskou investicí podpořená Slavia.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V utkání 12. kola porazila Viktoria Plzeň pražskou Spartu 2:1

V utkání 12. kola porazila Viktoria Plzeň pražskou Spartu 2:1 | Foto: fcviktoria.cz

„Je to rozvod, ale za sebe říkám, že to neznamená, že nevede cesta zpátky. Uvidíme, jak bude všechno fungovat. Přeji si, aby to fungovalo,“ říkal šéf Fotbalové asociace Miroslav Pelta ve chvíli, kdy valná hromada definitivně potvrdila samostatnost fotbalových profesionálních soutěží v Česku.

Některé komise ale zůstávají pod Fotbalovou asociací, třeba rozhodčí, které nově vede cizinec - Polák Michal Listkiewicz. Nepříjemnou novinkou pro českou ligu je, že zatím nemá titulárního sponzora.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zajímavosti prvního ročníku osamostatněné fotbalové ligy vystihl reportér ČRo Mirko Vasić

Zůstávají ale hlavní kandidáti na celkový triumf. Mezi ně bude znovu patřit vítěz posledních dvou ročníku z Plzně, který nastoupí do sezony s novým trenérem Romanem Pivarníkem.

„Cíle sice nejsou specifikované, ale sám vím, v jaké klubu jsem. Stoprocentně chceme postoupit do jedné z evropských skupin. A také se pobijeme, abychom měli další titul,“ přál by si kouč Viktorie, který za západ Čech přišel z Bohemians.

V posledních letech Plzeň soupeřila hlavně s pražskou Spartou. Ta souboj o titul prohrála dvakrát za sebou a to teď chtějí na Letné změnit i díky novému rozestavení.

„Hodně jsme na tom systému dělali. Chceme, aby se tak mužstvo naučilo hrát proti týmům, jejichž hra nám nesedí. V těžkých zápasech se nám systém osvědčil, tak doufám, že to vydrží,“ věří trenér Sparty Zdeněk Ščasný.

Do boje o titul by se po dlouhých letech znovu rád plnohodnotně zapojila i Slavia. Vršovický klub s bohatým čínským majitelem v létě získal na české poměry velmi drahou posilu. Z Trenčína přivedl za více než třicet milionů Gina van Kessela, který zatím nastoupil do jediného utkání, a hned byl v předkole Evropské ligy proti Levadii Tallinn jedním z postupových hrdinů.

„Je to dobrý začátek. Ne skvělý, ale dal jsem gól a měl asistenci, potřebovali jsme vyhrát 2:0 a dokázali to. Byl jsem důležitý pro tým, takže dobrý začátek,"pochvaloval si ofenzivní fotbalista narozený v Nizozemsku.

Fanoušci budou zvědaví nejen na něho. Zajímavé bude sledovat třeba i angažmá Milana Baroše v Liberci nebo ligové účinkování nováčka z Karviné.

Mirko Vasič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme