Senát schválil zrušení Vojenského újezdu Brdy, zákon musí podepsat prezident

Senát rozhodl o zrušení Vojenského újezdu Brdy a zmenšení dalších výcvikových prostorů. Normu nyní dostane na stůl prezident Miloš Zeman. Pokud ji podepíše, vznikne od roku 2016 místo brdského újezdu chráněná krajinná oblast. Část území navíc přejde ze Středočeského na Plzeňský kraj.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ustavující schůze Senátu, volba předsedy Senátu

Ustavující schůze Senátu, volba předsedy Senátu | Foto: Filip Jandourek

Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO před senátory zopakoval, že hlavní důvod rušení brdského újezdu a zmenšení těch ostatních je skutečnost, že je armáda nevyužije.

„Hlavním důvodem optimalizace hranic vojenských újezdů a návrhu na zrušení Vojenského újezdu Brdy je skutečnost, že v roce 1993 měla armáda zhruba 115 tisíc vojáků, nyní jsme na počtu 21 tisíc a stále máme stejné plochy k výcviku,“ vysvětlil Stropnický.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rušení Vojenského újezdu Brdy mluvili Miroslav Mudra, starosta obce Křešín, a senátor za KDU-ČSL Stanislav Juránek

Armáda podle ministra tímto krokem ušetří zhruba 70 milionů korun. Zmenšit by se podle zákona měly výcvikové prostory Libavá, Boletice, Hradiště a Březina.

Starostové v Plzeňském kraji vesměs zrušení Vojenského újezdu Brdy vítají, velká část starostů Středočeského kraje s rozhodnutím nesouhlasí.

„Starostům teď přibude jenom práce. Budou muset dělat územní plány, na které nemají vesnice ani peníze,“ povzdechl si Miroslav Mudra, starosta obce Křešín.

„Bylo nám předkládáno, že se ušetří 70 milionů, ale v jiných vojenských prostorech, které se budou dál využívat, zaplatí armáda 70 až 80 milionů na nájmech,“ upozornil.

Odpůrci rušení brdského újezdu argumentovali také zájmem na ochraně přírody nebo obavou, že se o oblast budou ve velkém zajímat developeři.

„Velmi intenzivně se jedná o chráněné krajinné oblasti. To, co skutečně má hodnotu na zachování, přejde tam, kam to má přejít, to znamená na ministerstvo životního prostředí. Vůbec se neobávám,“ uvedl senátor za KDU-ČSL Stanislav Juránek.

Vojenský újezd Brdy | Foto: Český rozhlas

Vladimír Kroc, Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme