Showdown hrají nevidomí. Na turnaji musí být naprosté ticho

18. listopad 2017

Showdown je sport, podobný stolnímu tenisu, jen míček vydává zvuky a stůl má mantinely. Věnují se mu lidé se zrakovým handicapem a pořádají se v něm dokonce turnaje. Jeden z nich se nedávno konal na ZŠ pro nevidomé na náměstí Míru v Praze.

Během turnaje musí být naprosté ticho, aby hráči slyšeli míček a mohli na něj reagovat. „Trénujeme jednou týdně tady u nás ve škole,“ říká rozhodčí showdownu Jana Jelínková. Pálka, se kterou se hraje, připomíná podle jejích slov vařečku nebo kuchyňské prkénko s držátkem.

Hráči musí mít chránič rukou a chránič očí. „Ve skupinách se hraje po třech a hrajeme do 31 nebo když hrají jednotlivci, tak hrají do 11,“ vysvětluje rozhodčí.

Stůl je podobný jako stolní tenis. „Tenhle ale má mantinely a uprostřed je přepážka, kterou musí míček podjet a nesmí se dotknout středové desky,“ dodává Jana Jelínková, která je zároveň i trenérkou showdownu.

Tomuhle sportu se věnuje na pražské škole pro nevidomé na náměstí Míru asi 2,5 roku. „Ale jinak jsem v tom prakticky vyrostla, protože rodiče byli nevidomí,“ říká Jana Jelínková.

Spustit audio