Škodu, která vznikla vyvěšením trenýrek na Hradě, zaplatíme, říká právník Ztohoven

Až na tři roky za mříže se můžou dostat umělci ze skupiny Ztohoven. Obvodní soud pro Prahu 1 dnes začíná projednávat případ červených trenýrek, které loni v září zavlály na Pražském hradě místo tradiční prezidentské standarty. Za výměnou stojí tři muži, kterým hrozí tresty za krádež, výtržnictví a poškození cizí věci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové skupiny Ztohoven stáhli na Pražském hradě prezidentskou vlajku a vyvěsili místo ní velké červené trenky

Členové skupiny Ztohoven stáhli na Pražském hradě prezidentskou vlajku a vyvěsili místo ní velké červené trenky | Foto: Ztohoven

Loni v září stálo u fasády Pražského hradu lešení. Využila toho trojice umělců ze skupiny Ztohoven, která se po něm dostala až na střechu.

Dva se oblékli jako kominíci, třetí měl pak reflexní vestu a helmu. Ze stožáru sundali standartu a místo ní pověsili obří rudé trenýrky. Výměnu komentovali slovy, že na Hradě konečně visí standarta muže, který se nestydí vůbec za nic.

Přehrát

00:00 / 00:00

Členové Ztohoven jdou kvůli trenýrkám na Hradě k soudu. Dosavadní vývoj připadu shrnuje Veronika Hlaváčová

„Moji klienti se cítí jako nevinní, protože svůj čin chápou jako využití práva svobody projevu," vysvětluje právník obžalované trojice Michal Pokorný.

Podle obžaloby způsobili skoro 90tisícovou škodu. Údajně ukradli standartu, na Pražském hradě poničili stožár a také břidlicovou střechu. Podle Pokorného jsou ochotni část škody zaplatit.

„Pokud se jedná o údajné poškození střechy, to bylo rozhodně nechtěné. A v té míře, v jaké skutečně zjistí, že ta střecha byla poškozená, se k odpovědnosti za tuto škodu hlásí. Jsou ochotni zaplatit celou škodu, kterou způsobili. Nejsou ochotni zaplatit tu škodu, kterou nezpůsobili," dodal advokát.

Prezidentskou standartu skupina údajně rozstříhala

Skupina Ztohoven údajně standartu rozstřihala a teď její kousky posílá lidem. Kritizuje to mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. „Počin skupiny si zaslouží pouze jediné označení. Prasárna," uvedl.

Rozstříhání standarty ale dnes Obvodní soud pro Prahu 1 řešit nebude. Podle mluvčí Lenky Cihlářové projedná obžalobu, která se týká tří trestných činů.

„Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 podalo obžalobu na Davida Honse, Matěje Hájka a Filipa Crháka, kterým je kladeno za vinu jednání, v němž je spatřován přečin krádeže, výtržnictví, poškození cizí věci," vyjmenovala mluvčí.

Jeden z obžalovaných David Hons, který si říká také Roman Týc, už u soudu byl mimo jiné kvůli výměně sklíček na semaforech. Nezaplatil pokutu a musel na měsíc do vězení.

Kauza hradní trenýrky a Ztohoven | Foto: Český rozhlas

ČRo, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme