Škola Juventa v Milovicích má vlastní hudební sál i atletický stadion

31. srpen 2016

Vlastní atletický stadion i velký hudební sál patří k chloubám základní školy Juventa v Milovicích na Nymbursku. V někdejším posádkovém městě dělníci dokončili dostavbu školy pro 1600 žáků. Na začátku týdne je už na chodbách a ve třídách vystřídali učitelé a uklízečky, aby pro školáky připravili vše potřebné na začátek nového školního roku.

„Aby se dětem ve škole líbilo, musíme všechno připravit a nazdobit,“ říká Alena Koňaříková, budoucí třídní učitelka milovických prvňáků.

Kvůli mladým rodinám měly Milovice ještě nedávno velké problémy s kapacitou škol. Některé děti se učily na chodbách nebo v kabinetech. Řešení přinesla až přestavba někdejší sovětské školy na moderní vzdělávací areál. Ten v uplynulých dvou letech postupně obsazovali žáci a učitelé. Teď se dočká otevření i poslední pavilon s velkým hudebním sálem.

Nový školní atletický stadion

„Je to prostor, kde se mohou odehrávat různá vystoupení, kde se může vyučovat hudební výchova. Kromě toho tu bude ještě 9 oddělení školní družiny, dalších pět kmenových učeben a budeme tady mít školní knihovnu s veškerým zázemím,“ vyjmenovává novinky ředitel školy Jaroslav Minařík. Milovická škola má celkem 50 učeben, tělocvičnu i gymnastický sál nebo vlastní sportoviště. „Je tu dobudovaný tartanový atletický čtyřdráhový ovál a prostor uvnitř oválu je doplněný o víceúčelové hřiště pro míčové sporty, hlavně na fotbal,“ dodává ředitel

Stavba školního areálu vyšla skoro na pět set milionů korun. Většinu zaplatil stát, na investici se podílelo také město. Škola s kapacitou 1600 žáků je zatím zaplněna asi z poloviny. Jen letos otevře šest prvních tříd pro 150 nejmladších dětí.

autor: Michal Trnka
Spustit audio