Skončil 39. ročník autorské soutěže Dětská nota

9. listopad 2012

V Mladé Boleslavi skončil už 39. ročník autorské soutěže Dětská nota. Odborné porotě se nejvíce líbila písnička Vlaštovka od autorky Veroniky Doudové.

Na druhém místě skončila písnička Trampolína od Tomáše Haranta a Lukáše Hrabala, třetí místo patří skladbě Mořská přehlídka Jiřího Vopálky a Jiřího Žáčka.

Tématem 39. ročníku bylo Letiště Paprsek - tohoto tématu se museli držet všichni skladatelé. „Už jako dítě, když jsem zpívala v Paprsku, jsem si říkala, že bych někdy chtěla něco složit a zúčastnit se soutěže. Že ale vyhraji, jsem si skutečně nemyslela,“ řekla šťastně vítězná autorka Veronika Doudová.

S úrovní soutěže byli spokojeni všichni členové poroty. „Spolupracuji s Paprskem už několik let a mohu říct, že ten letošní ročník patří mezi ty nejlepší,“ řekl například Jiří ‚Šlupka‘ Svěrák. Stejného mínění byl i Xindl X: „Je důležitá výchova dětí, aby pak nestrávili všechno, co se jim podstrčí.“

Občanské sdružení Paprsek v příštím roce slaví neuvěřitelných 40 let, stejně tak Dětská nota bude mít již 40. ročník. „Pro příští rok připravujeme na květen slavnostní vzpomínkový koncert s velkým překvapením,“ prozradil duchovní otec Dětské noty Milan Klipec s tím, že v roce 2013 se soutěž opět vrátí do Muzea Škoda Auto.

Z původní místní soutěže dětských písniček se Dětská nota stala prestižní soutěží pro skladatele. Dnes se přehlídky účastní autoři, kteří skládají i pro profesionální zpěváky. Celkem bylo letos přihlášeno 39 písniček od 43 autorů. Postoupit ale mohlo opět jen deset nejlepších.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio